Napjainkban szerencsére a férfiak körében is egyre fontosabb szerepet tölt be a sport, az egészséges életmód, ennek megfelelően pedig egyre többen választanak intenzív mozgásformákat, illetve természetesen az azokhoz tartozó lazítást is. Ez pedig izzadással jár, ami alapvetően nagyon jó dolog, de csak egy bizonyos pontig és csak egy bizonyos formában. A kereteken kívül az izzadás sajnos gondokat is okozhat, amiket orvosolni azonban nem olyan nehéz. 

Izzadni jó, vagy rossz? 

Hogy érzésre jó dolog-e izzadni, az egyéni, de tény, hogy az izzadás hűt és méregtelenít. Ugyanakkor az is tény, hogy az izzadás sós, vagyis nem csak vizet, hanem tápanyagokat is veszítünk általa. Egy átlagos edzés esetében, mely 90 percig tart, egyszerűen pótolhatjuk a veszteségeket vízivással. Más a helyzet azonban az intenzív vagy állóképességi edzések esetében, és nagyon megváltozik a felállás a szaunázás hatására is. 

Tápanyagok és intenzív edzés 

Ha az izzadás egy intenzív, vagy állóképességi edzésnél jelentkezik, akkor rendszerint a veszteségek pótlására már izotóniás italt javasolnak, de sajnos sokszor ez sem elég, hiszen az izzadás mellett a mindennapokban is veszítünk tápanyagokat, ezt pedig az italok révén nem nagyon tudjuk pótolni. 

Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tehet egy jó – vagyis jól hasznosuló – férfivitamin, mely nem csak azzal segíthet, hogy visszatölti a tápanyagraktárakat, hanem ezáltal az állóképességet is képes javítani. A hasznosulás javításához válasszunk komplex készítményt, mely a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában tartalmazza. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent, ezeken keresztül pedig a hasznosulás akár 80%-kal is javul! 

Szauna? 

A szauna sokak nagy kedvence, de a férfiak esetében érdemes vele óvatosan bánni. Ebben az esetben nem az izzadás, hanem a meleg a gond. A Padovai Egyetem gondozásában született egy vizsgálat, melyben ugyan nem volt nagy a csoport, hiszen csak 10 egészséges, spermiumtermelés tekintetében is normál értékeket mutató férfit követtek nyomon, akik három hónapon át, hetente kétszer 15 percet töltöttek el a lazító szaunában. 

A harmadik hónap végére sajnos minden résztvevő esetében kimutatható volt a spermiumszám romlása, illetve a spermiumok minőségének romlása. Előbbi érték a megtermékenyítési képességet befolyásolja, utóbbi azonban ennél bonyolultabb. A rossz minőségű spermiummal a megtermékenyítés ugyan lehetséges, de jelentős mértékben nő a vetélés, a koraszülés vagy a genetikai gondok kialakulásának esélye. És ha ilyen hatással lehet a szauna egy normál spermiumtermeléssel rendelkező férfira, mit okozhat abban az esetben, ha a termékenységgel még gondok is vannak?