A hüvelyi folyás egy teljesen természetes dolog, persze bizonyos keretek között. Mégis, az olyan időszakokban, amikor a nők különösen nagy figyelmet fordítanak az egészségükre – ilyen a terhesség is -, a hüvelyi folyás bizony ijesztő is lehet. Pánikra nincs ok, de érdemes tisztában lenni azzal, meddig, mikor normális a hüvelyi folyás a terhesség alatt! 

Normális a hüvelyi folyás 

A válasz egyértelműen igen. A hüvelyben elhalt sejtek is vannak, valamint a fertőzések is állandó harcot vívnak a bejutásért. Ezek ellen is igen hatékony a méhnyak és a hüvely mirigyei által termelt váladék, mely normál állapotú, fertőzésmentes hüvelynél is jelen van. Ez pedig igaz a terhességnél is, igaz, ilyenkor a mennyisége kissé megnő – ennek hormonális okai vannak. 

Mikor jelent gondot? 

A hüvelyi folyásra érdemes figyelni, mert ha a színe, a szaga vagy az állaga megváltozik, az fertőzésre utalhat, ilyenkor pedig szakorvoshoz kell fordulni. Ez terhesség esetében talán még fontosabb, hiszen a vetélések mintegy 70%-ért a felszállóvá váló fertőzések tehetőek felelőssé. 

  • A zöldes, sárgás, pirosas, barnás, fehér árnyalatiok mind fertőzésre utalhatnak (éppen ezért fontos a normál hüvelyi folyás árnyalatának ismerete, hiszen ez egyénenként kissé eltérő lehet). 
  • A folyás állagát tekintve a vizestől a sűrűbb, ragacsos váladékig is normális lehet, vagyis inkább arra érdemes figyelni, eltér-e a megszokottól. Azonban a váladék semmi esetre sem habos, darabos, túrós állagú, ezek a jelek minden esetben problémára utalnak! 
  • A hüvelyváladék alapesetben szagtalan. Ennek változása is problémát jelez, ilyenkor mielőbb érdemes orvoshoz fordulni! 

Fertőzések és terhesség 

A szervezet megfelelő tápanyagellátottság mellett jellemzően sikerrel veszi fel a harcot a fertőzésekkel szemben, de napjainkban a normál tápanyagellátottság elérése már nem egyszerű feladat. A környezeti ártalmak az élelmiszerek esetében is jelen vannak, azok beltartalma (vitamin, nyomelem, ásványi anyag) pedig az utóbbi néhány évtizedeben akár 50%-ot is zuhant. 

A megfelelő tápanyagellátottság alapfeltétele a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás, ám sokszor már ez sem elég – nem véletlen, hogy napjainkra a szakemberek túlnyomó többsége és a WHO is javasolja a mikrotápanyagok pótlását a kismamák számára. Ennek remek eszköze lehet egy jó várandósvitamin, aminek azonban meg kell felelnie néhány kritériumnak! 

A megfelelő tagoltság fontos az ilyen készítmények esetében, hiszen az egyes trimeszterek igényei eltérnek a többitől. Kiemelt jelentőségű a bevitt anyagok hasznosulása – ez ugyanis a legtöbb esetben siralmasan alacsony. Azaz hiába támogatjuk a szervezetet vitaminkészítménnyel, ha abból nem, vagy nem jól hasznosulnak az anyagok. A hasznosulás akár 80%-kal is javulhat, ha szerves kötésben visszük be az anyagokat. Erről információt a dobozokon lehet találni – keressük a -citrát és -glükonát kötési típusokat, ezeket alkalmazzák a leggyakrabban a szerves kötések közül (pl.: cink-citrát, réz-glükonát). Emellett pedig érdemes komplex, sok összetevős készítményt választani, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Ez igaz a réz és a cink kapcsolatában is, mely anyagok ativirális, antibakteriális és fungicid (gombaellenes) hatásokkal rendelkeznek a szervezetben, így jelenlétük a várandósvitaminban is fontos!