Mivel egyre nyilvánvalóbb a probléma, így egyre többet is foglalkoznak azzal az emberek, hogy a férfiak termékenységi mutató tendenciálisan csökkennek. Ez ma már nem is kérdés, sokan azonban nem igazán tudják, pontosan min is múlik, hogy a férfi megfelelően termékeny legyen. 

Miből lesz a baba? 

Mielőtt nagyon elvont dolgokra gondolnánk, pusztán a petesejt-spermium kombóra gondoltunk, amiből következik, hogy a férfi termékenysége a spermiumon múlik, annak minőségén és a mennyiségén. Előbbi azért fontos, mert a rossz minőségű spermium jelentősen növeli a vetélés, a koraszülés és a genetikai gondok kockázatát, a mennyiségi kérdések pedig magát a fogantatást befolyásolják jelentősen 

Miből lesz a spermium? 

Hiába hiszik sokan, hogy városi legenda, bizony a férfiaknak is van ciklusa. Ez nem havi, hanem 74 napos és spermatogenezisnek hívják. Ennek során képez a test új spermiumokat, majd felhasználja azokat. Persze azt is hisszük, hogy a férfi élete végéig termékeny, de ez erős ferdítés, hiszen a termékenység 35 éves kor körül hanyatlani kezd, 40 éves korban pedig már jellemzően drasztikusan romlik 

Mi kell a normál spermatogenezishez 

Ha nem akadályozza a folyamatot betegség vagy genetikai tényező, akkor a spermatogenezishez tápanyagok kellenek, hiszen energiaigényes folyamat, melynek során új sejtek képződnek. 

Napjainkban a “normál” tápanyagellátottság elérése nem olyan könnyű, hiszen jelentősen megnövekedett a tápanyagfelhasználásunk a minket érő környezeti hatások miatt, míg az élelmiszerek tápanyagtartalma nagyjából ugyan ezen okoknál fogva mintegy 50%-kal csökkent a 40-50 évvel ezelőttihez képest. Ennek megfelelően a test sokszor nem jut hozzá a “normál” mennyiségű tápanyaghoz, aminek következtében hiányállapotok alakulnak ki. Működését tekintve pedig a szervezet a létfenntartásra összpontosít, az ehhez szükséges funkciókat tartja fenn a legtovább normál állapotban, a többit – így például a spermiumképzést – hagyja leromlani. 

Tápanyagpótlás 

Ok, akkor rendesen kell enni – vagyis egészségesen, kiegyensúlyozottan kell étkezni és persze nem szabad megfeledkezni a rendszeres mozgásról sem. De éppen a fentebb már említett problémák miatt sokszor már ez sem teszi lehetővé a normál tápanyagellátottság létrejöttét. 

Jó eszköz lehet a kezünkben egy olyan férfivitamin, mely megfelel néhány kritériumnak: 

  • Komplex. Azt kideríteni, hogy miből is szenved hiányt a test nem olyan egyszerű feladat, ráadásul igen ritkán van jelen egyetlen tápanyag hiánya. De még ha így is lenne, akkor sem maradna sokáig ez a helyzet. Az egyes anyagok hatással vannak mások hasznosulására, így az egyik hiánya más hiányállapotokat is generál. Ha például kevés a szervezetben a C-vitamin, akkor a vas hasznosulása is erősen lecsökken, de ez igaz a cink és a réz kapcsolat esetében, sőt, számtalan más kapcsolatnál is. A komplex készítmény ezt a problémát jó eséllyel segít elkerülni. 
  • Biológiailag aktív kötések. A legtöbb vitaminkészítmény szervetlen formában tartalmazza a tápanyagokat. Ezek ugyan szintén segítenek, de nagyon keveset. Ahhoz ugyanis, hogy a szervezet felhasználja őket, egy sor átalakítást kell elvégeznie, mely idő és energiaigényes. Így sajnos a szervetlen formában bevitt anyagok jelentős része egyszerűen kiválasztódik, majd kiürül, vagyis az eredményük inkább csak drága vizelet lesz. A biológiailag aktív, vagyis szerves kötésű anyagok hasznosulása azonban a szervetlenekhez képest akár 80%-kal is jobb. Ezek az anyagok a készítményekben jellemzően -citrát, -glükonát kötési formában vannak jelen, ezeket érdemes keresni (pl.: cink-citrát, réz-glükonát).