A terhesség egy jelentős változás a nők életében, ami természetesen az egész családot érinti. Sajnos sokan a félelem miatt komoly problémákat élnek meg a párkapcsolatukban is, mivel a várandósság örömteli tudatosodása után a szexet tiltólistára teszik. Ez azonban felesleges, néhány egyszerű szabállyal a szex tökéletesen biztonságos és egy kicsit sem káros a várandósság alatt sem! 

Mikor lehet? 

A szex a kapcsolat fontos alappilére, élettanilag is kifejezetten hasznos, nem is beszélve a pszichológiai kapcsolat erősítéséről. Mivel jelentősége ilyen nagy, így a természet a várandósság boldog időszakában sem kényszeríti arra az embereket, hogy lemondjanak róla. Jól felfogott érdekünk azonban, hogy nagyobb odafigyeléssel kezeljük ilyenkor! 

Mikor ne? 

A baba miatt nem kell aggódni, egy egészséges, problémamentes terhesség esetében több gát (méhszáj, magzatburok, magzatvíz) is védi a picit, baja nem lesz, sőt, a mozgás még el is ringatja. Ha azonban a szakorvos tiltólistára teszi az együttléteket, azt mindenképpen tartsuk be! 

Még egy problémamentes várandósságnál is érdemes azonban arra figyelni, hogy a behatolás ne legyen nagyon mély, nehogy a méhszáj sérüljön, ez önmagában sem egy jó dolog, várandósság alatt azonban veszélyes is lehet. 

Fertőzések 

Igen, a szex fertőzések kockázatával is együtt jár, még akkor is, ha stabil párkapcsolatról van szó. Alapesetben nem veszélyes problémákról van szó, de a várandósságoknál a hüvelyi fertőzések igen nagy kockázatokat rejtenek, hiszen az immunrendszer csak visszafogottan működik. A baba védelmében csökkent immun működés a nemi fertőzések valószínűségét is jelentősen megemeli. Ez pedig komoly gond, hiszen a vetélések egy jelentős hányadárét, mintegy 70%-ért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé, de generálhatnak koraszülést, sőt, rossz esetben érinthetik a babát is. 

Két lépcsős védelem 

Azon túl, hogy betartjuk az alapszabályokat a várandósság során a szexszel kapcsolatosan, mindenképpen érdemes támogatni az immunrendszert a megfelelő tápanyagokkal. Ezzel nem csak a fertőzésveszélyt lehet jelentősen csökkenteni, de a nyugodt, problémamentes babavárás is megoldható – nem véletlen, hogy ma már a szakemberek zöme is javasol várandósvitamint, illetve a WHO is javasolja a várandósok tápanyagpótlását. 

Ennek jó eszköze lehet egy várandósvitamin, de ehhez nem csak képesnek kell lennie kiszolgálni az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét, hanem jó hasznosulási mutatókkal is kell, hogy rendelkezzen. Előbbi, vagyis az igényrendszer megfelelő kiszolgálása a trimesztereknek megfelelő tagoltsággal biztosítható, utóbbihoz pedig a komplexitás és a szerves kémiai kötések vezetnek. Az egyes anyagok segítik mások hasznosulását – ezért jó a komplex, sok összetevős készítmény -, míg a szerves kötések, melyek praktikusan -citrátok és -glükonátok, a hasznosulás mértékét akár 80%-kal is megemelik! 

Ezen felül az óvszer használata – még tartós kapcsolatban is, azon kívül meg pláne – indokolt lehet. Ennek oka nem a bizalomhiány, hanem az óvszer hatékony védelme a fertőzések ellen.