Azt, hogy inzulinrezisztencia jelenlétében a teherbe esés valószínűsége csökken, mára talán mindenki tudja. Azonban tény, hogy IR mellett sem lehetetlen a várandósság, ugyanakkor számolni kell olyan kísérő tünetekkel, melyek komoly veszélyt jelentenek a magzatra és az anyára is. 

IR 

Az IR, vagy inzulinrezisztencia egy komoly kór, még akkor is, ha sokan hiszik “divatbetegségnek”. Egy cukoranyagcsere-zavarról van szó, melyet a kettes típusú cukorbetegség előszobájaként is emlegetnek. A betegség lényege, hogy a sejtek inzulin érzékenysége csökken a folyamatosan magas vércukorszint miatt, mely többletmunkára készteti az inzulin termelő sejteket. Ez egy életmódbetegség, mely sajnos hosszabb távon azt eredményezi, hogy az inzulintermelő sejtek elfáradnak, termelésük jelentősen lecsökken, akár le is áll, ez pedig már nagyon komoly probléma! 

Kevesebben tudják, de a cukoranyagcsere zavarok – így természetesen az IR is – hatással vannak a bélflórára, ezen keresztül pedig az immunrendszerre. Az IR egyik tünete lehet a gyakori fertőzés kialakulás, például a rendszeresen visszatérő gombafertőzés, vagy ugyanilyen formában jelentkező hüvelyi fertőzések megjelenése. 

IR és várandósság 

A várandósság alapvetően is kihívás a szervezetnek, IR jelenlétében pedig sokszor létre sem jön, ha mégis, akkor viszont számolni kell a megnövekedett kockázatokkal, hiszen az IR a fertőzések kialakulásának esélyét is jelentősen növeli! 

Fertőzések 

A várandósság során a fertőzések még nagyobb bajt jelenthetnek. Szomorú tény, de a vetélések száma igen magas hazánkban, ezeknek a tragédiáknak pedig közel 70%-ért a felszállóvá váló hüvelyi fertőzések tehetőek felelőssé. 

A várandósság során a szervezetet érdemes támogatni megfelelő vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal – ezt ma már a szakemberek zöme is javasolja, ahogyan a WHO is szükségesnek tartja. Amennyiben megfelelő készítményt választunk, a hüvelyi fertőzések kialakulásának esélyét is csökkenthetjük! 

Ehhez a kiválasztott vitaminkészítménynek tartalmaznia kell rezet és cinket. Mindkét anyag fontos a szervezet számára, a várandósság során azonban jelentőségük felértékelődik. A cink és a réz ugyanis antivirális, antibakteriális és fungicid – gombaellenes – tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis a szervezetben az immunrendszert támogatva jelentősen képes csökkenteni a hüvelyi fertőzések kialakulásának esélyét. 

Az anyagokat azonban nem elég csak bevinni, azok hasznosulásáról is gondoskodni kell. ennek két módja is van, melyek együtt a leghatékonyabbak. A készítmény legyen komplex, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Ez ráadásul a cink és a réz kapcsolatában is tetten érhető, de sok más alapvető fontosságú anyagot is érint! A másik tényező a szerves, biológiailag aktív kötések jelenléte. Ezek a készítményben praktikusan a -citrátok és a -glükonátok (cink-citrát, réz-glükonát). Az ilyen kötésben bevitt anyagok hasznosulása a szervetlen kötésekhez képest akár 80%-kal is jobb. 

Mindenképpen érdemes figyelni arra is, hogy a terhesség három szakaszra, három trimeszterre tagolódik. Az eltérő trimesztereknek pedig az igényrendszere is eltér, vagyis nem azonos anyagokra, illetve az anyagokból nem azonos mennyiségekre van ilyenkor szükség. A kiválasztott vitaminkészítménynek tehát képesnek kell lennie kiszolgálni a 3 trimeszter eltérő igényrendszerét, ezt pedig a megfelelő tagoltság révén teljesítheti.