Állandó kérdés, ráadásul igen megosztó is, hogy meddig normális az önkielégítés egy felnőtt férfinél. A téma jellemzően akkor kerül elő, amikor a pár gyermeket szeretne, és erős feszültségek forrása is lehet. A maszturbálás teljesen normális, és a spermiumokra gyakorolt hatása sem egészen az, amit a legtöbben hisznek. 

Meddig oké? 

A maszturbálás nagyjából egyidős az emberiséggel, és bár sok korban igyekeztek elhitetni, ma már tudjuk, egyáltalán nem káros. Sőt! Az egészséges szexszualitás szükséges része, hiszen nélküle nem tudnánk, nekünk pontosan mi a jó. A maszturbálás során az egyén nyomás és kényszerek nélkül fedezheti fel a testét, és ez nagyon fontos! És hogy mennyi a normális? A kéthetente egyszer. Vagy a heti kettő, vagy három. Vagy a napi. Nincs erre recept, teljesen egyénfüggő, ameddig az önkielégítés nem megy a szociális életünk rovására, amíg nem köré szerveződnek a dolgok, hanem annak tekintjük, ami: egyszerű örömforrásnak, addig tökéletesen rendben van.  

Termékenység és maszturbálás 

Igen, az ejakulálás során távoznak a spermiumok, de nem kell 3 nap, hogy újratermelődjenek, illetve ez nem így működik. A spermiumtermelés ugyanis egy ciklikus folyamat, mely 74 napot vesz igénybe. Igaz azonban, hogy napjainkban a spermiumszám drasztikusan lecsökkent, vagyis ilyen oldalról közelítve még akár igaz is lehetne a tétel, hogy ha a pár babát szeretne, akkor tartózkodjanak az önkielégítéstől. De itt mindenképpen szót kell emelni a mennyiségi kérdések mellett a minőségről is! 

Mennyiség is minőség 

Az önmegtartóztatás kis mértékben ugyan, de növeli a spermiumok mennyiségét, bár ennek jelentősége nem olyan nagy. Azonban a tartós önmegtartóztatás rossz hatással van a spermiumok minőségére, ami viszont komoly gond. A minőségi kérdések (alak, mozgékonyság, DNS állomány épsége, stb.) ugyanis bár nem teszik lehetetlenné a várandósság kialakulását, de jelentősen növelik a vetélés, a koraszülés és a genetikai betegségek kialakulásának kockázatát. A jó minőségű spermiumokhoz – az egészség és a normál működés mellett – az is kell, hogy 2-3 naponta cserélődjön az állomány. 

A spermiumok mennyisége és minősége is nagyban javítható a megfelelő életmóddal, a rendszeres mozgással és az egészséges étkezéssel, ám sokszor még így is szükséges a szervezet támogatása. Ebben jó szolgálatot tehet egy megfelelő férfivitamin, mely komplex, azaz sok összetevős, és a bevitt anyagokat szerves kötési formában tartalmazza. Ezzel ugyanis a hasznosulás akár 80%-kal is fokozható. A jó minőségű és megfelelő mennyiségű spermium pedig nem csak a várandósság kialakulásának esélyét növeli, hanem a nyugodt, komplikációmentes babavárást is jelentős mértékben segíti elő. 

De akkor…? 

Ahogyan az látható, nem az önmegtartóztatás, hanem a tápanyagpótlás adja a jó alapot a várandóssághoz a férfi oldaláról. Ha mindenképpen plusz dolgot szeretnénk még tenni, akkor az ovulációra figyeljen a pár. Ez a női ciklus második felében, nagyjából a menzesz jelentkezése előtt 10-16 nappal jelentkezik. Ilyenkor a tüsző megreped és az érett petesejt megkezdi a vándorútját. Ez az a szakasz, amikor a megtermékenyítés végbe mehet, vagyis erre érdemes koncentrálni. Mivel a spermiumok a női testben 2-3 napig életképesek, így az “időablak” nem annyira szűk, bár igaz, a petesejt a kilökődés után nagyjából 24 órán át életképes.