Az egészségre való törekvés, a klímaváltozás szorítása, illetve az állatokkal való bánásmód miatt érzett felelősség visz rá nagyon sok embert, hogy a vegetáriánus, vagy a vegán életmód felé forduljon. Alapvetően egy jó döntésről van szó, azonban a húsfogyasztás elhagyása némi odafigyelést igényel az embertől, különösen akkor, ha a várandósság is szóba kerül! 

Árt a babának a vega életmód? 

Természetesen nem, de azért azt is tartsuk szem előtt, hogy a várandósság egy megváltozott állapota a testnek, vagyis a szükségletei sem pontosan ugyan olyanok lesznek, mint a terhesség előtt. A vega és a vegán életmód azonban biztosan nem zárja ki a várandósságot, pusztán – ahogyan minden diéta – nagyobb odafigyelést igényel a kismama részéről 

Mire figyeljünk? 

A húsmentes étkezés során nagyon jellemző egy hiányállapot, mely egyike a leggyakrabban jelentkező problémaforrásoknak. Ez pedig a vashiány. A kialakulás oka, hogy a vörös húsokból képes a vas a legjobban hasznosulni a szervezetben. Hiába sokkal magasabb a vastartalma egyes növényeknek, azokból az anyag hasznosulása rendkívül alacsony, ráadásul hasznosulását rontják a teljes kiőrlésű gabonák és még egy sor olyan táplálék, amiket mindezzel együtt is egészségesnek tekintünk. A vas pedig elengedhetetlenül szükséges, hiszen azon túl, hogy lehetővé teszi a gázanyagcserét, a sejtosztódásban, sejtdifferenciálódásban, a nuklein és fehérjeszintézisben is elengedhetetlen szerepe van. 

A vega vagy vegén kismamák természetesen erre az időszakra sem kell visszaszokjanak a húsfogyasztásra. A megfelelő táplálékkiegészítővel az egyik leggyakoribb hiányállapot, a vashiány elkerülhető. Ehhez azonban jó, ha sok összetevős készítményt választunk, hiszen a vas esetében is fontosak azok a segédanyagok, melyek a felszívódását, hasznosulását javítják. Ezek többek közt a C-vitamin, az E-vitamin vagy a béta karotin. Szintén fontos a hasznosulás szempontjából, hogy a vas – ahogyan a lehető legtöbb anyag – szerves kötési formában legyen jelen. Erről információt a dobozon találhatunk. Keressük a -citrát és -glükonát formákat, vagyis például a cink-citrát, vas-glükonát összetevőket. 

Egy várandósságnál különösen fontos tény, hogy az eltérő trimesztereknek nem azonos a tápanyagigénye sem. Az első trimeszter és a felkészülési időszak képez egy egységet, a második trimeszter önmagában képvisel egyet, a harmadik trimeszter és a szoptatás pedig a harmadik egység. A kiválasztott készítménynek képesnek kell lennie kiszolgálni az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét is, hiszen így lehet a legjobb a tápanyagpótlás mérlege.