Mivel a férfiak termékenységével kapcsolatos gondok egyre és egyre több embert érintenek, így egyre többször is olvashatunk róluk. De ahogyan az lenni szokott, a rengeteg információ közt sokszor elveszik a lényeg és alapvető kérdésekre nem kapunk választ. Ezek közül az egyik, amit a legtöbben feltesznek: mégis min múlik, hogy egy férfi termékeny, vagy gondjai vannak ezen a téren? 

Genetika 

A genetikai gondokból adódó meddőség sajnos a játék vége, pontosabban ilyenkor csak a kiskapuk maradnak. Érthetőbben: ha a meddőség oka genetikai eredetű, azt gyógyítani az orvostudomány jelenlegi állása alapján nem lehet. Megkerülni azonban sokszor igen, így a mesterséges megtermékenyítés révén a családalapításra van remény! 

Betegségek 

A meddőség hátterében húzódhat betegség is – ezek többsége jól kezelhető, gyógyítható. Ebben ráadásul mi is részt tudunk venni, és nem csak azzal, hogy felkeressük az orvost! A meddőség kialakítói közt ugyanis nagyon sok az úgynevezett életmódbetegség, mely tulajdonképpen a helytelen életmód következménye, vagyis a nem megfelelő táplálkozás és a mozgás hiánya miatt alakul ki. Ilyen az IR, vagy az elhízás.  

Életmód 

Elsőre talán ez fura, de a meddőségek döntő többségéért bizony a nem megfelelő tápanyagellátottság és a mozgás hiánya a felelős, ezek nyomán alakulnak ki később azok a gondok, amiket okolunk a bajunkért. A test megfelelő működésének alapfeltétele a megfelelő tápanyagellátottság. Ha nincs meg a kellő “üzemanyag”, akkor a működés sem lesz olyan, amilyennek lennie kellene. Ráadásul bár sok férfi gondolja, hogy a szaporodás a hímek elsődleges funkcióinak egyike, ez messze nem igaz. A testünk elsősorban a túlélésre játszik. Ha minden tápanyagot megkap, megfelelő mennyiségben, akkor nincsen gond. Ha azonban valamiből hiány lép fel, a test igyekszik a lehető legjobban biztosítani a túlélését. Ilyenkor bizony az olyan funkciók, melyek nem szükségesek közvetlenül az életben maradáshoz leromlanak, a termékenység, a szaporodás képessége pedig ide tartozik. 

Segítség 

A genetikai gondokon sajnos a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet segíteni – de még ekkor is mentsvár lehet a mesterséges megtermékenyítés. A többi esetben is szükséges lehet a szakorvos felkeresése, de ilyenkor már mi magunk is tehetünk a test normál működéséért, többek közt a normál termékenység fenntartásáért, visszaszerzéséért is. 

Ehhez a megfelelő tápanyagpótláson keresztül vezet az út, ami alapvetően az egészséges étkezést és a rendszeres, nem túlzásba vitt mozgást jelenti! Sajnos azonban napjainkban az élelmiszerek beltartalma – vitamin, nyomelem, ásványi anyag – jelentősen lecsökkent, vagyis pusztán étkezéssel nem tudjuk bevinni a megfelelő tápanyagmennyiséget. Ehhez jön még a minket a környezetből érő romboló hatások összessége. A szmog, a stressz és a hasonló képletek extra tápanyagfelhasználásra kényszerítik a testet – a rombolás ellen csak így tud védekezni. Összességében tehát könnyen alakulnak ki tápanyaghiányos állapotok. 

Ezek elkerülésében, illetve a test normál működésének helyreállításában nagy segítséget jelenthet a jól megválasztott vitaminkészítmény, mely így jelentősen járulhat hozzá az egészségünkhöz is. Ehhez azonban mindenképpen szem előtt kell tartani a bevitt anyagok hasznosulását. A legtöbb készítményben az anyagok szervetlen formában vannak jelen. Ahhoz, hogy a test hasznosítani tudja őket egy sor átalakításon kell átesniük, ami energia és időigényes. Ennek megfelelően a szervetlen formában bevitt anyagok jellemzően csak drága vizeletet eredményeznek, hiszen többségüket a test kiválasztja és kiüríti. 

A szerves formában bevitt anyagok – ezek praktikusan -citrátok és -glükonátok pl.: cink-citrát és réz-glükonát – hasznosulása a könnyebb felhasználás miatt akár 80%-kal is jobb! Ehhez kell még a vitaminkészítmény összetettsége, komplexitása. Egyrészt nem tudjuk, miből alakult ki hiány a testben, másrészt az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, ahogyan ez a C-vitamin és a vas, a cink és a réz, vagy éppen a D-vitamin és a kalcium esetében is jelen van.