Állandó kérdés, hogy az intelligenciája a gyermeknek hogyan emelhető, mégis, mitől függ. Egy ideig tartotta magát az elképzelés, hogy az intelligenciánkat az édesanyától örököljük, de azért érdemes tisztázni azt, hogy ez így erős csúsztatás. Azzal is sokan érvelnek, hogy az idősebb anyák gyermekei intelligensebbek. De vajon megéri az időt kockáztatva gyermeket vállalni pusztán egy feltételezésért? 

Intelligencia 

Ma már tisztában vagyunk azzal, hogy az intelligencia részben öröklött tulajdonság, melyet az X kromoszóma tart befolyása alatt – amiből ugye az anyának kettő is van. De azt állítani, hogy emiatt az anyától örököljük ezt a tulajdonságot egy kissé erős lenne. Egyrészt az apa is adhat X kromoszómát, másrészt az intelligencia nagyjából 40-60%-ban a környezeti tényezők függvénye. 

A várandósságkor az anya kora 

Tanulmányok igazolták, hogy a 30-as éveikben szülő nők gyermekei bár nem sokkal, de magasabb intelligenciahányadossal rendelkeztek, mint a fiatalabb anyukák gyermekei – de ezek a vizsgálatok sem képesek figyelembe venni azt a kismillió másik tényezőt, amely egy gyermek intelligenciájának alakulásába szól bele, mely a mostani tudásunk szerint gyerekkorban hullámzó lehet, nagyjából 17 éves kor körül éri el végső értékét. Az anya kora más problémákat viszont felvet. 

Egyrészt erősen csökken a sikeres terhesség kialakulásának esélye már 30 éves kor felett is. Tény, hogy a szülési idő egyre inkább kitolódik, hiszen a nők érvényesülése is egyre fontosabbá válik, ehhez pedig idő kell. Az idősebb anyukáknál nő a genetikai problémák kialakulásának kockázata, illetve sajnos a szervezetüket érő külső hatások miatt annak normál működésében bekövetkező eltolódások is egyre gyakrabban jelentkezhetnek. 

A várandósság esélyeinek javítására, illetve a nyugodt babavárás érdekében ma már egyre több szakember javasolja a várandósvitaminok szedését, de még a WHO is a tápanyagpótlás fontosságára hívja fel a figyelmet. Ehhez nagyon jó eszköz lehet egy jól megválasztott várandósvitamin, mely nem csak komplex, azaz sok összetevős, hanem a benne lévő anyagok szerves, biológiailag aktív formában vannak jelen. Ezzel ugyanis a hasznosulásuk akár 80%-kal is javul. 

Mindemellett kiemelt jelentőségű, hogy a készítmény kövesse az eltérő trimeszterek eltérő igényeit is! A felkészülési időszak és az első trimeszter tápanyagigénye azonos, a második trimeszteré ettől már eltér, valamint az előzőektől szintén eltérő igényekkel rendelkezik a harmadik trimeszter, illetve a szoptatás által képzett egység. 

Hogyan lehet intelligens a gyerekem? 

Másra nincsen hatásunk, csak a környezeti tényezőkre. Ugyanakkor az is igaz, hogy a magas IQ messze nem jelent biztos sikert, hiszen Einsteinnél jóval magasabb IQ-val élő emberek is vannak, akik ugyan olyan hétköznapi életet élnek, mint bárki más, a tudósnál alacsonyabb IQ-val rendelkező emberek közül pedig sokan tudnak felmutatni kiemelkedő eredményeket!