A férfiak a mindennapokban sok olyan tevékenységet végeznek, amikről nem is gondolnák, hogy az hatással lehet a termékenységükre. Egyszerű, megszokott mozdulatok, sokszor még csak végig sem gondoljuk, holott igen nagy hatással lehetnek a spermiumtermelésre, illetve a spermiumok minőségére is, ezen keresztül pedig a terhesség létrejöttére, valamint az azzal kapcsolatos problémákra is! 

Mobil a zsebben 

Szinte mindenki a zsebében hordja a mobilt, hiszen nem csak a telefonáláshoz, hanem unaloműzéshez, fotózáshoz is ezt használjuk, sokszor kapjuk elő. A zsebben hordott mobil azonban nem tesz jót a spermiumképzésnek. Egyrészt a készülék sugárzása okozhat gondokat, de baj a melegedése is, hiszen a herék ellensége a túlságosan nagy meleg, ennek kárát a spermiumtermelés látja. Pontosan ugyan ez a gond az ölben tartott laptop esetében is… 

Forró fürdő 

A stressz ellen a forró fürdő aranyat ér. És a stressz rombolja a spermiumtermelést, sőt, az egész testet, azaz biztosan jót teszünk, vagy nem? Sajnos nem, ebben az esetben is a túlságosan meleg közeggel van a gond – éppen ezért a szauna sem lesz jó választás. Mindezekkel együtt egyszer-egyszer természetesen ezek a tevékenységek is “elférnek”, de lehetőleg ne vigyük túlzásba a dolgot. 

A hétköznapok romboló hatásai ellen azonban védekezni kell. Ez egyrészt a megfelelő stresszlevezetés másrészt a stressz szervezetet érintő romboló hatásának visszaszorítása/kompenzálása. Ez utóbbiban lehet nagy segítségünkre egy jó férfivitamin, ami még a termékenység megtartásában, helyrebillentésében is segíthet. Ehhez azonban mindenképpen olyan terméket keressünk, ami komplex, vagyis sok összetevős, illetve a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában tartalmazza. Ennek köszönhetően ugyanis a bevitt anyagok egymás felszívódását segítik, míg a szerves kötések mellett az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet! 

Ruha 

A nők is szeretik megmutatni szép alakjukat, de ezzel a férfiak sincsenek másképpen, éppen ezért ma már megszokott az erősebbik nem esetében is a szűk, formáló ruhadarabok jelenléte. A probléma ebben az esetben is a meleg. A herék nem véletlenül kerültek a testen kívülre, megfelelő működésükhöz ugyanis alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, mint a test többi részének. Ennek megfelelően az olyan ruhadarabok, amik a heréket a testhez szorítják/ott tartják (fecske alsó, szűk nadrágok férfi body, …) nem tesznek jót a heréknek, azok működésében zavart okozhatnak. 

Fontos kiemelni, hogy a nem megfelelő termelés nem feltétlenül a spermiumok mennyiségének csökkenését jelenti, hanem járhat azok minőségének romlásával is. Ez pedig nem lehetetleníti el a megtermékenyítést, de sajnos jelentős mértékben emeli a koraszülés, a vetélés és a genetikai gondok kialakulásának kockázatát!