A férfiak egyik nagyon jó barátja az L-arginin, melyet ma már beszerezhetünk a boltokban is. Ez az aminosav kiemelten fontos a rendszeres edzés mellett, de nagyon nem mindegy, milyen formában visszük be a szervezetbe! Hatásai közt pedig a zsírmentes izomtömeg-növelés mellett a termékenység és a potencia fokozása is megtalálható! 

Az L-arginin

A “mindent gyógyító anyag” néven is emlegetik, ami azért természetesen nem igaz, de valóban egy kivételesen hasznos vegyületről van szó. Ez egy feltételesen esszenciális aminosav, azaz a szervezet is képes előállítani, de csak adott körülmények között, adott anyagok jelenlétében. A nitrogén-oxid előállításának fokozásában betöltött szerepe miatt értágító, azaz fokozza az anyagcserét ezzel pedig a potenciát is. Emellett a termékenységre és az izomtömeg építésre is igen jótékonya hatással van! 

Edzés és L-arginin 

Az anyag az edzésnél nagyon jó szolgálatot tesz, cserébe azonban az intenzív edzés hatására termelése lecsökken, ilyenkor külső pótlásra szorulhat a szervezet. Ez azonban nem olyan egyszerű, hiszen az L-arginin esetében is igaz, hogy a szervezetben a felhasználását más anyagok is támogatják. Vagyis az L-arginin pótlásánál is figyelni kell arra, hogy ez komplex készítményből történjen. 

Ez azt jelenti, hogy lehetőleg sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmazzon a készítmény, melyet választunk, illetve ezek közül a lehető legtöbbet szerves, biológiailag aktív kötési formában. Ezzel ugyanis az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. 

Hiánytünetek 

A hajhullás és a bőrproblémák mutathatnak rá a hiányállapotra, hiszen a bőr vérellátásának lanyhulása ezeket is kiválthatja. Ritka esetben a zsírmáj kialakulásához is hozzájárulhat a hiánya.