Mit ehet és mit nem, akkor most a koffeinnel mi a helyzet? Tiltólistás? És a sushi vagy a kagyló? A helyzet nem ennyire fekete vagy fehér, egyes élelmiszerek fogyasztása valóban nem javasolt, míg mások esetében a mértékletesség a fontos.  

Együnk! De mit?  

Nos, ez alapból nem könnyű kérdés a mai világban, de kismamaként egy sor tiltással is találkozunk, így a tápanyagbevitel kérdésköre is előkerül. Hiszen a megfelelő tápanyagok bevitele kulcskérdés a terhesség kialakulása és megtartása szempontjából, és ez ma már pusztán étkezéssel sokszor nem oldható meg! 

Segítségünkre van a megoldásban a várandósvitamin, de hatékonysága csak akkor lesz igazán jó, ha megfelelően tagolt (képes az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényeinek kielégítésére), illetve szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza a lehető legtöbb anyagot (ezek praktikusan a -citrátok és a -glükonátok, melyek hasznosulása akár 80%-kal is jobb)! 

Hogy egyszerű legyen eligazodni, íme a lista, mint kerüljön a kismama: 

  • Koffein 
  • Tengeri hal és herkentyű 
  • Alkohol 
  • Nyers hús (a füstölt termékek is – ezek hőkezelés után fogyaszthatóak) 
  • Nyers tojás és pasztörizálatlan tej – ezeket tartalmazó ételek is 
  • Hidegkonyhai készítmények 
  • Mosatlan gyümölcs és zöldség 
  • Azonnal fogyasztásra kész, előre elkészített ételek 

Alkohol – a tiltás jogos, azonban igen ritkán egy deci vörösbor még elférhet (tényleg ritkán, azaz heti – kétheti egyszeri alkalommal). 

Kávé – a sokak által istenített koffein sem teljesen tilos, de a napi mennyiség ne lépje át a 200 mg-ot (ez max. két csésze kávé). Figyeljünk, hogy az étcsoki vagy a kóla is tartalmaz koffeint! Az energiaital pedig nagyon sokat tartalmaz, így ez ilyenkor tiltólistás!  

Tengeri hal, herkentyűk – előbbiek higanytartalmuk miatt kerülendőek, utóbbiak frissessége kérdéses idehaza. Tengerparton nyaralva is kerüljük, hiszen sajnos így is nagy az ételmérgezés kockázata. 

Sushi, tatár beefsteak, tiramisu és társai – ,inden nyers összetevő kerülendő, vagyis a nyers hal, marha, tojás, de még a pasztörizálatlan tej is – ezekből sokkal nagyobb arányban alakulhat ki veszélyes fertőzés!  

Nyers húskészítmények – miért külön kategória? Mert ide sorolhatóak a virslik, füstölt kolbászok és társaik, melyeket szintén csak megfelelő hőkezelés után szabad fogyasztani! 

Hidegtálak – újra a nyers összetevők a kritikus pont, a majonézes saláták és hasonló finomságok most kerülendőek. 

Fagyasztott zöldség, gyümölcs – mielőtt még bárki a szívéhez kapna, fagyasztva fogyasztani nem szabad – azaz ne fagyott gyümölccsel hűtsük le az italunkat, vagy ne fagyott borsót majszolva hűsöljünk az árnyékban. Hőkezelés után fogyaszthatóak! 

Friss és nyers a zöldségek és gyümölcsök: Ezek esetében a feladat csak az alapos mosás, utána vígan csemegézhetünk belőlük! 

Készételek – egyébként sem szerencsés a benzinkúti csomagolt szendvics vagy társai, de a kismama mindenképpen kerülje ezeket – főleg, ha olyan készételről van szó, mely főtt rizst is tartalmaz.