A férfiakat érintő meddőség egyre nagyobb probléma világszerte, azonban magára a gondra csak akkor derül fény, mikor a családalapítási próbálkozások kudarcba fulladnak. De vajon mennyi az esélye annak, hogy egy férfi meddő legyen?  

Ki a meddő? 

A férfiak esetében a meddőség a nemzőképtelenséget jelenti, de ez adódhat erekciós problémákból, valamint a hímivarsejtekkel kapcsolatos gondokból is – ez utóbbi, ami komolyabb gondokat okoz. 20 millió/milliliter mennyiség alatt a WHO adatai alapján már nem sok esély mutatkozik arra, hogy természetes úton, segítség nélkül is sikeres legyen a családalapítás. 

Hány férfit érinthet? 

A férfiak meddőségére rendszerint a családalapítási nehézségek miatt jönnek rá a szakemberek, nem nagyon vannak külső jelei. Hogy hány férfi meddő a világon, igen nehéz kérdés, hiszen országonként eltérő lehet az adatgyűjtés módszere, a kultúrális hozzáállás a témához, és még egy sor másik dolog. 

Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy jelenleg a világon minden 6. ember meddő, de ez nem adja meg a nemek arányát. A párok esetében mintegy 15%-nál jelentkezik a meddőség ténye, itt pedig közel azonos mértékben tehetőek felelőssé a nők és a férfiak a családalapítás elmaradásáért. Vagyis a gond jelentős. 

Honnan tudhatom? 

A spermiumszám vagy minőség eltéréseire szakorvos tud rámutatni megfelelő vizsgálatok után. Hátterében állhat betegség, genetikai tényező, de a legtöbb esetben a tápanyaghiányos állapotok felelnek a kialakulásáért. 

A helyzet ugyan nem rózsás, de sokat lehet rajta javítani! A betegségek zöme jól kezelhető, a legjellemzőbb kiváltó ok, a tápanyaghiányos állapotok pedig megfelelő életmóddal és tápanyagpótlással orvosolhatók. Ez természetesen rendszeres mozgást és kiegyensúlyozott táplálkozást jelent, de ez sokszor kevésnek bizonyul. 

Az élelmiszerek beltartalmának csökkenése, illetve a külső hatások egyre nagyobb romboló ereje okán ma már a férfiak számára is hasznos lehet a tápanyagpótlás, főleg, ha családot szeretnének alapítani. Erre egy jól megválasztott férfivitaminnal nagyobb esélyük lehet, de ehhez mindenképpen komplex készítményt válasszunk, amiben az anyagok szerves kötésben vannak jelen. A praktikusan -citrát és -glükonát kötések ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, mint szervetlen társaik, így hatásuk is jelentősebb.