A terhesség a női test számára bár nagy kihívást jelent, egy teljesen természetes folyamat. Egy friss tanulmány azonban rámutatott arra, hogy a terhesség során fellépő elhízás sajnos komoly indikátora lehet a későbbi szív és érrendszeri problémáknak, pontosabban fellebbenti ezekről a gondokról a leplet. 

Hízni, de mennyit? 

A terhesség alatt minden nő hízik, enélkül a folyamat nem valósulhatna meg. A magzatnak, a magzatvíznek a placentának, de még a többlet vérnek is súlya van, ami hozzáadódik a nő súlyához. De bizony ez nem 15 kg, nem 20kg, illetve semmi esetre sem több ezeknél. Pontos kg-ot meghatározni sem igen érdemes, hiszen ez egyénenként eltérhet. Ugyanakkor az is igaz, hogy 10 kg körüli értékek tekinthetők “normálisnak”. Az anyai elhízás pedig gond, hiszen felerősíti bizonyos terhességi, sőt, akár későbbi betegségek kockázatát is. 

Szív és érrendszeri bajok 

Egy friss kutatás, melyet Dr. Sadiya Khan, a Northwestern Egyetem Feinbergi Orvostudományi Karának szív- és érrendszeri epidemiológiai professzora és egy Northwestern Medicine orvosa jegyez egy igen érdekes tényre is rámutatott. Ez pedig az, hogy az anyai elhízás – legyen szó akár a terhesség előtti, vagy terhesség alatti problémáról – összekapcsolódik a később, akár évek múltán jelentkező szív és érrendszeri gondokkal, egészen pontosan az indikátora azoknak, vagyis akár lényegesen felerősíti a már meglévő hajlamot. 

Prevenció 

A legjobb megoldás a megelőzés, ennek eszköze pedig a mozgás és az egészséges táplálkozás. De a terhesség alatt azért ez módosul egy picit. Ilyenkor mára a tápanyagpótlás is szükségessé vált sok esetben, melyhez a szakemberek zöme javasol várandósvitamint. Itt pedig lehetnek gondok, mivel az ilyen készítmények zöme nem megfelelően tagolt, így olyan anyagokat is adagol a harmadik trimeszterre, amikre akkor már semmi szükség sincsen! 

Ez az időszak a baba számára igen nagy hányadban a hízásról szól, ami sokszor érinti a kismamát is, hiszen a jelentős súlytöbblet rendszerint a harmadik trimeszterben rakódik az anyukákra. Ennek egyik oka az is, hogy jelentős mennyiségben visznek be pluszban a szervezetükbe B-vitaminokat. Holott a harmadik trimeszterre ebből a családból csak a B6-vitaminra van szüksége pluszban a szervezetnek (a biotinra és a folsavra is, melyek szintén a B-vitaminokhoz tartoznak, ám jellemzően nem így jelölik őket a dobozokon). A feleslegesen bevitt többi B-vitamin étvágynövelő hatása pedig problémás is lehet. 

Mozgás? 

Természetesen, terhesen is. Persze igazodni kell az egyéni igényekhez, de a mozgás minden korban és minden élethelyzetben egészséges, ha nem a szélsőségek felé mozdulunk. A terhesség sem kivétel ez alól, pusztán a mozgásforma megválasztásánál kell némi kompromisszumot kötni.