Végre itt a nyár, ami a kismamák számára sokszor nem éppen a legjobb. Sajnos ők nehezebben viselik a nagy meleget, az izzadást és a vízhiányt is, így ebben az időszakban sokkal jobban oda kell figyeljenek magukra, hiszen az ő állapotuk a baba állapotára is rányomja bélyegét.

Szédülés

Adott a nyárias meleg, és a kismama, aki ugye jelentős többletsúlyt cipel a baba a magzatvíz és a placenta miatt. Tudjuk, hogy ez nem könnyű, de a nagy melegben a jelentős fizikai megterhelés – hiszen ez is az – sajnos könnyen vezethet ájuláshoz, kiváltképp akkor, ha a kismamánál nincsen víz. Éppen ezért alapszabály, hogy ha kilép a házból, akkor bizony vizet is kell magával vinnie!

Ennek sajnos az a hátulütője, hogy sokszor kell meglátogatni a mellékhelyiséget, aminél megint érdemes figyelni. A fertőzések, melyeket a nyilvános illemhelyekről lehet összeszedni komoly kockázatot jelentenek, hiszen felszállóvá is válhatnak. A felszálló fertőzések pedig a vetélések és koraszülések 70%-ért is felelőssé tehetőek. Kikerülésükre a toaletten nem leülés, vagy kifejezetten erre való ülőketakaró alkalmazása ajánlott. De még így is fontos, hogy a szervezetben megfelelő legyen a cink és a réz szintje, hiszen ez a két anyag antibakteriális, antivirális és fungicid hatással is rendelkezik.

Izzadás

Nem csak a cink és a réz a fontos a várandósság alatt, hanem számos más anyag is, melyeket pótolni kell, különösen nyáron, amikor többet izzadunk. Az izzadság ugyanis ásványi anyagokat is tartalmaz, melyek visszapótlása fontos. Erre alkalmas lehet a várandósvitamin, de csak akkor, ha a benne lévő anyagok szerves kötéssel (-citrát, -glükonát) vannak jelen, illetve a készítmény komplex, és a trimeszterek igényeinek megfelelően van összeállítva!

Ráadásul azzal is számolni kell, hogy a terhesség egyik jellemző velejárója a fokozott izzadás, mely bizony igen sok kismamát érint. És az mindegy, hogy a melegtől izzadunk-e, vagy “csak” a várandósság velejárója, az ásványi anyag vesztés minden esetben fennáll.

Nap

Ha Nap, akkor D-vitamin, amire minden kismamának nagy szüksége van. Csakhogy aa pocakot ért túlságosan sok napsütés felmelegítheti a magzatvizet is, ami pedig komoly károsodást okozhat a babának. Vagyis a pocak napoztatása csak mértékkel történjen, és semmi esetre sem a kiemelt, 11 és 15 óra közti időszakban!

A D-vitamin így máshonnan is pótolni kellhet, aminél fontos szempont, hogy D3-vitamin formában legyen jelen, mert így a hasznosulása is lényegesen jobb!