2017-ben megjelent egy miniszteri rendelet, mely lehetővé teszi a kismamák számára, hogy szülés után 24 órával elhagyják a kórházat. Pontosabban az orvosoknak teszi lehetővé, hogy a kismamát hazaküldjék a csöppséggel együtt, de ennek óriási veszélyei vannak, amiket nagyon nagy hiba lenne figyelmen kívül hagyni!

Menjen, vagy ne menjen?

Szinte minden kismama szeretne gyorsan hazajutni szülés után, már akár 24 órán belül. De vajon ez jó neki is a babának? A válasz úgy tűnik elég egyértelmű. Tavaly 10 000 szülésnél összesen 9 esetben történt meg az, hogy a kismama távozott a kórházból 24 órával a szülést követően. Az is csupán 47 esetben fordult elő, hogy két nap, vagyis 48 óra után engedték el a kismamát az intézményből. Hogy miért szükséges a több napos kórházi tartózkodás, annak oka banálisan egyszerű.

Nem eszik olyan forrón…

A szülés már önmagában is hatalmas terhelés a testnek, még akkor is, ha minden “simán megy”. A feketeleves akkor jön, ha a szülést komplikáció is kíséri. Ez sajnos bár ritka, nem annyira, mint szeretnénk, és bizony életveszélyes is lehet. A legismertebb ilyen szövődmény a túlzott vérzés, mely nem feltétlenül a szülést követő órákban jelentkezik, de mindenképpen kezelést igényel. Ugyancsak ide sorolható a visszamaradt méhlepény is, mely a szülést követő 24 órától jelentkezhet, és sajnos műtéti beavatkozást is szükségessé tehet. A súlyos szövődmények közt lehet említeni a mélyvénás trombózist, a szülés utáni szepszist, vagy a rettegett HELLP szindrómát is.

A baj ellen

A szülés szövődményei ellen lehet tenni, méghozzá nem is keveset. Ennek egyik módja az, hogy a kismamát nem engedik haza olyan gyorsan, hanem pár napig megfigyelik (az ajánlások alapján hüvelyi szülés esetén 3-5 nap, míg császármetszésnél 2-7 nap).

A másik, hogy a nő a szervezetét a lehető legjobban felkészíti a szülésre. Erre tökéletesen alkalmas a várandósvitamin, de csak ha tényleg jó! Mert a vitamin nem sokat ér, ha a benne szereplő anyagok felszívódása nem túl magas arányú. Ez pedig sajnos a piacon kapható legtöbb készítmény esetében igaz. Éppen ezért fontos, hogy a várandósvitamin kiválasztásánál ne csak az legyen kiemelt szempont, hogy minden trimesztert a megfelelő anyagokkal, megfelelően tagoltan szolgáljon ki, vagy hogy a lehető legtöbb tápanyagot tartalmazza. Nagyon fontos, hogy az anyagok szerves, biológiailag aktív kötéssel legyenek jelen, mivel a hasznosulásuk így akár 80%-kal is javul!