A terhesség és a mozgás összehangolása állandó kérdés a kismamák esetélben. Érthető, hiszen szeretnék a gyermeküknek a lehető legtöbbet adni, és bizony a kiegyensúlyozott babaváráshoz a mozgás is hozzátartozik. De nem minden, és nem mindig! Ez fontos, hiszen, ha nem tartunk be bizonyos szabályokat, akkor árthatunk is a babának!

A kezdetek

Mikor lehet elkezdeni sportolni? Bármikor, igen, terhesség alatt is. Persze nem mindegy hogyan. Azoknak, akik a várandósság alatt, vagy éppen azt tervezgetve, de “elsőre” vágnak bele a mozgásba érdemes csoportos foglalkozásokat felkeresni – a szakember itt segíteni fog, hogy a megfelelő intenzitással és a megfelelő módon mozogjon a kismama. Kezdetnek semmi esetre se válasszunk küzdő sportot, nem most kezdjük a felkészülést a biciklis versenyre, de egy jó kismamatorna vagy éppen egy kismamajóga nagyon hasznos tud lenni. A mozgás ugyanis csökkenti a magasvérnyomás, a preeclampsia kialakulásának esélyét, mérsékli a terhességi cukorbetegség, a koraszülés és a szülés utáni depresszió jelentkezésének kockázatát, illetve jelentősen rövidíti a szülés utáni lábadozási időt is! Mindemellett maga a szülés is könnyebb, a tágulással is kevesebb gond adódik, és kisebb a császármetszés szükségességének esélye.

A kivételek!

Értelemszerűen nem lehet mindent és mindig. A kismamák jelentős élettani és anatómiai változásokon mennek keresztül, ezt pedig szem előtt kell tartani a sport közben is. Hogy ne jelentsen veszélyt a babára, lehetőleg ne tornázzuk a pulzusszámot 140 fölé, illetve kerüljük az izzadást, mert a víz mellett tápanyagokat is veszítünk általa!

A nyár ebből a szempontból szintén problémás lehet a kismamáknak, hiszen az izzadás a meleg napokon is jelentkezik. A megfelelő tápanyagpótlás, vagyis a kiegyensúlyozott egészséges táplálkozás mellett ma már nagyon sok esetben szükség van kiegészítő pótlásra – ezt a szakemberek zöme is javasolja. Jó megoldás lehet a megfelelő várandósvitamin, ami szerves formában tartalmazza a lehető legtöbb anyagot és természetesen figyelembe veszi, hogy az eltérő trimesztereknek a tápanyagigénye sem azonos, vagyis a készítmény megfelelően tagolt kell, hogy legyen. Ezekkel a tulajdonságokkal a tápanyagpótlás sokkal hatékonyabb lehet, hiszen a szerves kötések (-citrát és -glükonát kötési típusok) az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb!

A nem mindig alapelvet is tartsuk szem előtt! A második trimesztertől a szakemberek a 90° alá guggolást már nem javasolják, a hot jógák, a túl sok bicikli vagy éppen a súlyzós edzések sem a legszerencsésebbek. A mozgás az egészséges életmód része, de sajnos egyes betegségek a kismamák számára ellenjavalttá tehetik a mozgást, így a sportról érdemes egyeztetni a kezelőorvossal is. Az olyan problémák, mint az extrém túlsúly, vagy éppen az extrém vékonyság kizáró tényezők lehetnek. Gondot okozhat az elől elhelyezkedő lepény, így ebben az esetben a 26. hét után a mozgás nem javasolt, de kizáró tényező az extrém magasvérnyomás is. Ezen felül egyénileg előfordulhatnak olyan tényezők, melyek befolyással vannak a mozgás lehetőségére, így ezekről szakember dönt.