Elég régóta szajkózzák a médiumok, hogy a mozgás elengedhetetlenül szükséges a megfelelő termékenység fenntartásához a férfiak esetében is. De az is igaz, hogy az ezt igazoló tanulmányok többnyire sportolókat és ülőmunkát végző férfiakat hasonlítottak össze, ami azért nem szerencsés. Tényleg a mozgás lehet a kulcs a termékenységhez?

Újra értelmezve

A kutatás kifejezetten fontos témát forgat, hiszen tudjuk, hogy sajnos az elmúlt pár tíz évben a férfiak spermiumszáma drasztikusan esett vissza, és ez a trend nem állt meg. Pár éve a WHO ajánlása alapján a termékenység normálnak számított, ha 50 millió/ml és 200 millió/ml közötti spermiummennyiséget produkált egy férfi. Mára az alsó határ 20 millió/ml-re csökkent, mivel az átlagos spermiumszám is jelentősen visszaesett.

Az, hogy a mozgás jótékony hatásáról a termékenységre a fent említett hibával készült tanulmányok állnak rendelkezésre, több kutatónak is feltűnt. Az egyértelmű eredményért kínai kutatók olyan férfiak bevonásával ismételték meg a tanulmányt, akik mind “hétköznapi” emberek. Az eredmény így is pozitív, vagyis a mozgás valóban jó hatással van a spermiumok mozgékonyságára. De mi a helyzet a mennyiséggel és a morphológiával? Hiszen ezek is nagyon fontosak!

Termelés és minőség

A mutatók jelentős javulásához azonban a három tényező – a mozgékonyság, a minőség és a mennyiség – együttes javítása az ideális. Ennek kulcsa pedig a tápanyagellátottság, és a közhiedelemmel ellentétben ehhez a cink önmagában kevés….

Honnan?

Tény tehát, hogy a mozgás elengedhetetlenül fontos, emellett a kiegyensúlyozott táplálkozás is kell a normál termékenység fenntartásához. De akkor miért csökken a spermiumszám ilyen mértékben szerte a világban? A tápanyaghiány miatt. Az élelmiszereink beltartalma ugyanis az utóbbi években jelentősen lecsökkent, aminek következtében az eddig megszokott, normál étkezés mellett is világszerte közel két milliárd ember küszködik tápanyaghiányos állapotokkal. A tápanyagok pótlása tehát a sikeres családalapításhoz elengedhetetlen, és ezt ma már nagyon jól megtehetjük a megfelelő férfivitamin segítségével. Itt azonban fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, mely szerves kötésben tartalmazza az anyagokat (-citrát és -glükonát), valamint komplex, sok összetevős vitamin legyen. Mindkettő a hasznosulás miatt fontos. Az egyes anyagok segítik mások felszívósását (pl.: cink-réz; C-vitamin-vas – magnézium; stb.), míg a szerves kötések mellett a hasznosulás akár 80%-kal is javul!