Tisztában vagyunk vele, hiszen már számtalanszor leírtuk, hogy a D-vitamin bizony elengedhetetlenül fontos a megfelelő egészséghez és persze a termékenység fenntartásához is. De nyáron nem kell szedni, hiszen a napfény hatására elegendő D-vitamint képes előállítani a test. Vagy mégsem?

A D-vitamin nyáron

A D-vitamin a test napsugárzás hatására állítja elő, de akkor miért van jelen a D-vitamin hiánya idehaza nyáron is az emberek túlnyomó többségénél?

Ennek oka, hogy táplálkozással csak nagyon nehezen lehet pótolni a D-vitamint, illetve az sem mindegy, mikor és hogyan napozunk. Igaz, hogy márciustól októberig napi 15 percnyi napfény, mely az arcot és a fedetlen végtagokat éri, elégendő D-vitamin szintézist biztosít, de vannak a termelést befolyásoló tényezők.

Termelés

A kor itt is számít, ugyanis minél idősebb valaki, annál kevesebb D-vitamin képes előállítani a szervezete. A barnaság itt hátrány, ugyanis a sötétebb bőrtónusnak egységnyi D-vitamin előállításához akár 6-szor annyi időre is lehet szüksége, mivel a bőr UVB elnyelő képessége rosszabb.

Sőt! A napsugarak beesési szöge sem mindegy, éppen az UVB sugarak elnyelése miatt. A kora délelőtti és késő délutáni órákban az ózonréteg elnyeli ezeket a sugarakat még az Egyenlítőnél is, vagyis ilyenkor a test minimális mértékben képes csak a termelésre. A beesési szög pedig egyre kedvezőtlenebbül alakul, ahogyan az északi és a déli sarkok felé haladunk. És akkor még csak szó sem esett a stressz és a környezeti ártalmak romboló hatásáról, melyek helyrehozatala többlet tápanyagszükségletet generál…

Pótlás

Jól látszik, hogy még nyáron is érdemes komplex vitaminkészítménnyel támogatni a testet, ha pedig a családalapítás is cél, akkor ez fokozottan igaz. Komplex, mert a D-vitamin hasznosulásához szükség van a kalciumra, magnéziumra és a B-vitaminok jelentős hányadára is. Ezen felül a bejuttatott anyagok esetében érdemes a szerves kötéseket keresni (-citrátok és -glükonátok), mivel ezek hasznosulása akár 80%-ka is jobb.