Sokszor és igen sok helyen foglalkoztunk már azzal a kérdéskörrel, hogy mennyire hasznos, biztonságos és jó dolog a terhesség során a mozgás. Nem csak azért, mert a felesleges hízást segít elkerülni, hanem azért is, mert a tápanyagok hasznosulásában is komoly szerepet játszik, és az életminőséget is javítja a várandósság során is. Az első trimeszter lelkesedése után azonban a kismamák többnyire leállnak a mozgással a félelem miatt.

Mozoghatunk?

Igen, igen, és harmadszorra is igen. Tény, hogy a mozgásformák között vannak olyanok, melyek várandósság alatt nem javasoltak, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet sportolni.

A sport sajnos alapvetően kevés ember mindennapjainak része, de az egészség érdekében sok nő, amikor megtudja, hogy várandós, több lépést is tesz a baba érdekében. Az első – ezt már a baba tervezésénél sokan meglépik – a megfelelő várandósvitamin alkalmazása, mely nem csak a felszívódást segíti elő a szerves kötésekkel (-citrát és -glükonát kötések), hanem a trimeszterek eltérő igényrendszerét is a megfelelő tagoltsággal, így a megfelelő kombinációjú és koncentrációjú anyagokkal szolgálják ki. A másik jellemző lépés a baba és a mama egészsége érdekében a mozgás. Ez jellemzően kismamajóga, speciális torna, vagy ha más nincsen, akkor séta a természetben.

Azonban, amikor a pocak nőni kezd, a legtöbb kismama a sporttal is felhagy, nehogy kárt tegyen a babában…

A sport és a terhesség

A mozgás javítja a keringést, a tápanyagok hasznosulását, az életminőséget, csökkenti a fáradságérzést és ezeken keresztül csökkenti a várandósság során esetleg kialakuló problémák valószínűségét. Mára több kutatás is igazolta, hogy azok a nők, akik a második és a harmadik trimeszterben sem hagynak fel a mozgással kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak a terhességük alatt. Vagyis felhagyni a kellemes, várandósságnak megfelelő sporttal sokkal inkább árt, semmit óvná a magzatot, így inkább ne tegyük. Még maga a szülés is könnyebb lesz, ha a mozgás szerves része az életünknek a várandósság alatt.

Sőt! A secunder meddőség elkerülésében is sokat segíthet a tápanyagpótlással és az egészséges életmóddal karöltve!