A légszennyezettség ráhatása a termékenységre már nem is kérdéses, hiszen ezt a nők esetében nem is egy alkalommal sikeresen bizonyították. Ugyanakkor egy, a sanghaji Tongji Egyetemen gondozásában megjelent tanulmány már arra is rámutat, hogy az apró szemcsék bizony a spermiumokat is károsíthatják!

A teszt

Az egyetem által készített tanulmányban 30 000 kínai férfi vett részt, akik mindegyike városlakó – bár más és más városokból -, az átlagéletkoruk 34 év, és valamennyiüknek lombik program segítségével lett gyermeke. A tesztben részt vevő férfiak szervezet ki van téve a légszennyezettségnek – ez pedig a spermiumok mozgékonyságában is megmutatkozott.

A spermium és a termékenység

A spermiumok esetében a mennyiség csak az egyik oldal, a termékenység megtartásához mindenképpen szükséges a minőség is. Ebbe beletartozik a mozgékonyság, a morphológia, valamint az örökítőanyag (DNS; RNS) épsége, stb. Ha ugyanis nem elég a spermium, akkor nincs megtermékenyítés, ha azonban minőségi gondok vannak, attól még a megtermékenyítés végbe mehet, de sajnos ugrásszerűen nő a vetélés, koraszülés, illetve a genetikai problémák kialakulásának esélye.

Ki a városból?

Tulajdonképpen igen, ez nagyon jó lenne, de persze ilyen formában nem megoldható, ezen felül vidéken is ki vagyunk téve a légszennyezettségnek. Ez ellen a szervezet legalább részben képes védekezni, amennyiben a tápanyag ellátottsága megfelelő. Ezt elérni azonban napjainkban nem könnyű, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozás sem biztosítja sokszor azt a tápanyag mennyiséget, amire szükségünk lenne. Ennek oka az élelmiszerek beltartalmának csökkenése, valamint a minket érő egyre nagyobb környezeti behatás, melyek extra tápanyag felhasználást jelentenek.

A megfelelő tápanyagpótláshoz ma már férfivitamint is igénybe vehetünk, mely kiegészítésként a mozgás és a megfelelő étkezés mellett nagyon hatékony eszköze lehet a szervezetnek a normál tápanyag ellátottság elérésében és fenntartásában. Ehhez azonban mindenképpen olyan készítményt válasszunk, mely komplex, vagyis sok összetevős, és az anyagokat szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza (-citrátok és -glükonátok).