Sajnos mind a mai napig igen sok esetben találkozhatunk azzal a problémával, hogy egyes szakemberek a rendszertelen ciklusra fogamzásgátló szedését javasolják. Azon túl, hogy ezzel mindössze elfedni lehet a problémát a fogamzásgátló más gondokat is generálhat. Ezek pedig akkor is jelentkezhetnek, ha teljesen egészségesen döntünk a fogamzásgátlók szedése mellett. Ez nem azt jelenti, hogy le kell mondani a fogamzásgátlókról, de odafigyelést igényel a szedésük!

Miért gond a fogamzásgátló?

A fogamzásgátló tablettáknak van egy olyan tulajdonsága is, melyről kevesen tudnak. Ez pedig az, hogy megnehezítik a D-vitamin hasznosulását, mely így nem tudja maradéktalanul kifejteni hatásait, amiből sajnos gond is lehet

Ha nincs elég D-vitamin

Tudjuk, hogy ez a Nap vitaminja, és hogy a táplálkozással bevinni nem lehet, ez a bőrben képződik, valamint azzal is tisztában vagyunk, hogy a hazai lakosság mintegy 90% D-vitamin hiánnyal küszködik egész évben, nem csak télen.

A D-vitamin hiánya komoly hatással lehet a női nemi hormonok egyensúlyára, ösztrogéndominanciát hozva létre. Ha pedig ez az állapot tartósan van jelen, akkor olyan betegségek jelenhetnek meg, mint például a PCOS, de a meddőség is igen hamar kopogtat majd az ajtónkon.

Pótlás

Mivel a D-vitamint étkezéssel nemigen lehet bevinni, és a napozás ellenére nyáron is jelen van a hiány, így a pótlásról érdemes vitaminkészítmény formájában gondoskodni. Ez mindenképpen legyen komplex – hiszen ahogy láthatjuk, a D-vitamin és a kalcium kapcsolatában a felszívódás segítését, ugyan ez igaz fordítva is, sőt, több más anyag is erősen befolyásolja a D-vitamin hasznosulását (például a C-vitamin és a cink).

Fontos az is, hogy a pótlás során a D3-vitamin formát keressük, ennél ugyanis hatékonyabb a hasznosulás. A többi anyag esetében pedig keressük a -citrát és -glükonát kötési formákat (pl.: cink-citrát, vas-glükonát), mert így a hasznosulás akár 80%-kal is jobb lehet.