Vissza

Quatrefolic

Mi az a Quatrefolic®?

A Quatrefolic® egy innovatív táplálékkiegészítő, amely minden olyan esetben alkalmazható, amikor folsav és folát kiegészítő szedése indokolt, illetve javasolt.

A folsav és a folát kifejezéseket gyakran egymással felcserélve alkalmazzák egy vízoldható, komplex B-vitaminra, amely létfontosságú szerepet játszik a sejtfunkciók és az egészség megőrzésében.

A foláthiány az egyik leggyakoribb vitaminhiányos állapot. Mivel a folátban gazdag táplálékfajták fogyasztása gyakorta nem képes a napi folátszükséglet kielégítésére, ezért szükség van a táplálékkiegészítők fogyasztására is.

A Quatrefolic® a (6S)-5-metil-tetrahidrofolát glükózaminsója, amely szerkezetét tekintve megegyezik a folsav aktív formájával.

A folát különböző generációi

A „folát” és a „folsav” kifejezéseket, vagy más néven a B9-vitamint gyakran szinonimaként alkalmazzák, és mindannyian egy vízoldékony B-vitamin-csoportra utalnak. A valóságban azonban különbségek vannak az egyes formulációk között:

1. generáció - Étkezési folát

Azokat a tetrahidrofolát-származékokat értjük alatta, amelyek természetes körülmények között is jelen vannak a táplálékban.

2. generáció - Folsav

A latin folium, azaz levél szóból származik, ugyanis először spenótlevélből sikerült előállítani a vegyületet 1941-ben. A folsav egy szintetikus oxidált molekula, amely bár nem fordul elő a természetben, az emberi szervezet azonban képes felhasználni olyan természetes folátvegyületek prekurzoraként, amelyek biológiai aktivitással rendelkeznek.

A folsavnak nincs koenzim-aktivitása, és egy sor biokémiai átalakuláson kell átesnie ahhoz, hogy redukálódjon és a sejten belül elnyerje a metabolikusan aktív formáját. Csak ezen átalakulás végén lesz képes részt venni a szervezet létfontosságú anyagcsere-útvonalaiban, mint például DNS-szintézis, sejtosztódás és a homocisztein metabolizmusa.

3. generáció - (6S)-5-metil-tetrahidrofolát kalciumsó

1989-ben a Bioresearch S.p.A. volt az első vállalat, amely felismerte az 5-metil-tetrahidrofolát létfontosságú szerepét, és dokumentálta a stabil 5-metil-tetrahidrofolát gyógyszerészeti összetételének használatát.

Az 5-metil-tetrahidrofolát kalciumsó kereskedelmi forgalomban elérhető és a folát harmadik generációjának tekintik. Az 5-metil-tetrahidrofolát kalciumsó volt ezidáig a piacon elérhető egyetlen folsavszármazék, amely anélkül képes bejutni a szervezet sejtjeibe, hogy külön anyagcsere-folyamatok módosítanák.

A 4. generáció: Quatrefolic®

A Gnosis R&D célja az innovatív folát-só kifejlesztésével az volt, hogy kiváltsa a korábban forgalmazott kalciumsó jelentette korlátokat, például a stabilitást és a rossz oldékonyságot.

A Gnosis levédette a folátszármazékok új generációját, a (6S)-5-metil-tetrahidrofolát glükózaminsót a Quatrefolic® márkanév alatt.

A Quatrefolic® egy negyedik generációs folát, ami jelentősen továbbfejlesztett stabilitással, kiemelkedően magas vízoldékonysággal, fokozott biológiai hozzáférhetőséggel, valamint megalapozott biztonsági profillal rendelkezik.

Hatásmechanizmus

A Quatrefolic® hatásmechanizmusa az 5-metil-tetrahidrofolát, a szabadalmazott hatóanyag aktív összetevőjének hatásán alapul.

Az 5-metil-tetrahidrofolát a tetrahidrofolsavból alakul ki egy sor anyagcsere-folyamat eredményeként. A tetrahidrofolsav számos létfontosságú, különböző egyszénatomos fragmentumok akceptorainak és donorjainak a szállításában szerepet játszó anyagcsere-folyamat koenzimeként működik, amelyek a purin és pirimidin-nukleoditok bioszintézisében, valamint néhány fontos aminosav anyagcseréjében vesznek részt.

A folát-koenzimek a B12-vitaminnal együttműködve lehetővé teszik a homocisztein nevű aminosav metioninná történő átalakulását. Az átalakulás hiánya számos rendellenességgel és betegséggel hozható összefüggésbe.

A tetrahidrofolsav 5-metil-tetrahidrofoláttá történő átalakulását a metilén-tetrahidrofolát-reduktáz nevű enzim szabályozza. Azoknál a pácienseknél, akiknél egy genetikai mutáció miatt a metilén-tetrahidrofolát-reduktáz (MTHFR) enzim hibásan működik és az enzim által szabályozott átalakulás sebessége csökken, bizonyos betegségek és rendellenességek nagyobb valószínűséggel következhetnek be.

Az 5-metil-tetrahidrofolát táplálékkiegészítő szedése a fentiek miatt hatékonyabb, mint a folsav szedése, ugyanis biológiailag azonnal hozzáférhető és reakcióba lép a homociszteinnel, ezáltal pedig segít megelőzni a hiperhomociszteinémia nevű rendellenesség kialakulását.

A folate biokémiai ciklusának fő összetevői. Rövidítések: DHFR = dihidrofolát-reduktáz; MTHFR = metilén-tetrahidrofolát-reduktáz.

Reakciók

1. útvonal – A DNS-be és RNS-be beépülő nukleotidok bioszintézise;
2. útvonal – A homocisztein remetilációja és átalakítása metioninná (a B12-vitamin a reakció koenzimeként működik);
3 – Szubsztrátok, például DNS, RNS, foszfolipidek és fehérjék metilációja;
4 – Az MTHFR katalizálja a metilációs reakciókhoz szükséges 5-metilfolát kialakulását;
5 – Dihidrofolát-reduktáz enzim.

Díjak

A Quatrefolic® és XaQuil™XR elnyerte a NutraIngredients Awards 2016 díját „Az év készterméke – Orvosi élelmiszer” (Finished Product of the Year – Medical Food) kategóriában.*

A Gnosis büszkén jelenti be, hogy a globális jólét és az egészségügyi kihívások terén az innovatív megoldások nyújtása melletti elkötelezettségét a NutraIngredients Awards 2016 díjjal jutalmazták: a XYMOGEN XaQuil™ XR, a Quatrefolic®-tartalmú új késztermék az ÉV KÉSZTERMÉKE -orvosi élelmiszer-kategóriában nyerte el a kitüntetést.

A Vitafoods esetében a NutraIngredients Awards 2016 a globális táplálkozási iparág területén végzett innovációt és kutatást díjazta, olyan cégeket és termékeket jutalmazva, amelyek a legfrissebb táplálkozási igények megragadásával kézzelfogható előnyökkel járulnak hozzá az emberiség jólétéhez.

A Quatrefolic® tartalú XaQuil™XR, amely a XYMOGEN és a Gnosis közötti gyümölcsöző együttműködés eredménye, Az év orvosi élelmiszer-készterméke kategóriában első díjat kapott.

A Quatrefolic® a XaQuil™XR termékben az 5-metil-tetrahidrofolát (5-MTHF) glükózaminsója található meg, ami a folát metabolikusan aktív formája.

A Quatrefolic® specifikus és védjeggyel ellátott, elnyújtott felszabadulású profilja azt próbálja meg modellezni, hogy mi történik a táplálkozás során bejuttatott foláttal a tápcsatornában.

Az orvosi élelmiszeripar egyre nagyobb teret kap, ami elsősorban az egyre idősödő populációnak, az enterális táplálkozás irányába történő elmozdulásnak, valamint a személyre szabott orvoslásra vonatkozó fokozódó igénynek köszönhető. A Xaquil™XR a piacon elérhető, biológiai szempontból a legkönnyebben hozzáférhető redukált folát-tartalmú termék, ami Quatrefolic®, azaz az 5-MTHF glükózaminsóját tartalmazó, innovatív, szájon át szedhető, nyújtott felszívódású összetevő formájában tartalmazza a folátot.

A szervezet folátszükséglete a nagyon aktív sejtosztódással jellemezhető életszakaszokban, például terhesség során megnő. Vizsgálatok kimutatták, hogy az alacsony folátbevitel fokozza bizonyos születési rendellenességek, különösen a velőcső-záródási rendellenességek (NTD) előfordulási gyakoriságát, és valószínűleg a magzat vagy a méhlepény nem megfelelő mértékű növekedését is okozhatja.

A fogantatás körüli, valamint a terhesség első időszaka a folátkiegészítés szempontjából rendkívül fontos, ugyanis a nők ilyenkor gyakran nem is tudják, hogy várandósak.

A jelenlegi álláspont szerint a nők folátszintjét a megtermékenyítést megelőző legalább egy hónap, valamint a terhesség első három hónapja során magas szinten javasolt tartani.

A Quatrefolic® (6S)-5-metil-tetrahidrofolát tartalma miatt különösen hasznos lehet a folát tápanyagbevitel szempontjából aktív formájának a szervezetbe történő bejuttatásában a megtermékenyítés előtt, a terhesség, valamint a szoptatás során egyaránt.

Új javaslatok alapján célszerű volna, ha a hölgyek a szájon át szedett fogamzásgátlók mellett folátot is szednének, ugyanis a fogamzásgátló tabletták szedésének abbahagyása alatt, illetve azt követően a nők teherbe eshetnek.

A nyitott gerinc (spina bifida) és a koponyahiány (anencephalia) a leggyakoribb velőcső-záródási rendellenességek (NTD) közé tartoznak. Randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatok eredményei alapján a folsav-tartalmú táplálékkiegészítők szedése a terhesség előtt és az első trimeszter során az NTD-k előfordulási gyakoriságát 72%-kal csökkentette olyan páciensek esetén, akiknél a korábbi terhesség során NTD lépett fel.

Az amerikai (USA) születési anyakönyvi kivonatok alapján az NTD-k születéskori prevalenciája 19%-kal, a spina bifida prevalenciája pedig 23%-kal csökkent a kötelezően folsavval kiegészített élelmiszerek bevezetését követően (1998. októbertől 1999. decemberig), a folsav-kiegészítést megelőző időszakban kimutatott NTD-prevalenciához képest (1995. októbertől 1996. decemberig) (Honein).

*NutraIngredients Awards 2016

Kapcsolat

Kérdésed van?
Segítünk.

Kapcsolatfelvétel

Szerezd be még ma!

A Trimeszter Shopban számos akció és csomagajánlat közül válogathatsz. Akár másnapi kiszállítással. A termékeink patikákban is kaphatóak.

Irány a bolt!