Talán nincs is olyan kismama, aki ne kenné a pocakját krémekkel és olajokkal, hogy elkerülje a striák megjelenését. Ez pedig vagy sikerül, vagy nem. Ebből is látszik, hogy a folyamat bonyolultabb annál, hogy csak krémekkel meg lehetne oldani.

Miért?

Hogy miért jelennek meg striák a bőrön? Mert a bőr is csak egy bizonyos pontig képes tágulni. De akkor miért van az, hogy valakinek a hízásai során megjelennek ezek a kis hegek, de a várandósságnál nem? Vagy éppen, hogy kamaszkorban a bőre tökéletes, egyetlen stria nélkül jut túl rajta, de a terhesség során a hasa teljesen szétreped?

Az ok az, hogy nem pusztán a tágulás mértéke a kérdés – bár ez az egyik legfontosabb összetevő. Mellette azonban nagyon nem mindegy, hogy a bőrnek milyen a tápanyagellátottsága!

Mikor?

A stria akkor jelenik meg, amikor a bőr kötőszövete már nem képes elviselni a tágulást. Ilyenkor folytonossági hiány keletkezik, “megszakad” a kötőszövet, mely bőr alatti heg formájában örökre velünk marad.

A krémek mellett

A szép bőr titka, hogy belülről kell ápolni. Ha ráncok ellen is a lehető legjobb megoldás a hidratáltság, amit belülről lehet elérni. A striák esetében is a tápanyagbevitel jelenthet hatalmas segítséget, amit szintúgy belülről kell megoldani.

Mivel a várandósság alapból egy igen energiaigényes folyamat, ráadásul manapság az élelmiszereink beltartalma sem éppen ideális, így remek megoldást jelenthetnek a várandósvitaminok, melyeket ma már a szakemberek többsége is javasol.

De melyik?

Azonban nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Ígérhet egy vitamin sok mindent, ha a készítményben szereplő anyagok nem szerves kötéssel vannak jelen, akkor csupán 10-20%-nyi szívódik fel belőlük. Ezzel szemben az olyan várandósvitamin, mely szerves, biológiailag aktív kötési formákkal rendelkezik (-citrát, -glükonát), a hasznosulásban is 80%-kal jobb.

Ha már várandósvitamin, akkor arra is figyelni kell, hogy megfelelően tagolt legyen, hiszen a szervezet mást igényel az első, a második vagy a harmadik trimeszterben. Külön bónusz, hogy a megfelelő várandósvitamin nem csak a babavárást könnyíti meg, és jó eséllyel megóv a striáktól is, de a vitaminoknak, nyomelemeknek és ásványi anyagoknak hála a körmök és a haj is egészségesek és fénylőek lesznek.