A nők szépségének egyik alappillére a haj és a bőr. Hiába a sok szép ruha vagy a tökéletes smink, ha a haj és a bőr nincsen rendben, akkor az összkép erősen sérül. De mégis mi kell ahhoz, hogy a hajkorona ragyogó, a bőr üde lehessen? Egyszerűen a tápanyagokon múlik a dolog? 

A tápanyagok és a test 

Az, hogy a testünk megfelelő működéséhez tápanyagokra van szükség, az nem újdonság. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy napjainkra a mikrotápanyag-hiányok olyan nagy mértékben vannak jelen a mindennapokban, hogy azokkal már a WHO is kiemelten foglalkozik. 

Kezdetben a tápanyaghiányok úgy vannak jelen, hogy azokat észre sem vesszük, mivel nem produkálnak tüneteket. Ennek oka, hogy a szervezet kompenzál, és olyan funkcióktól von el tápanyagokat, amikre nincsen feltétlenül szükségünk a túléléshez. Ezért a tápanyaghiányos állapotok következtében sokszor jelentkezik a meddőség, de a haj, a bőr és a körmök is gyorsan megsínylik a tápanyaghiányt. 

Tápanyaghiány? 

A tápanyaghiányt több dolog is generálja. Egyrészt a bevitel nem könnyű, mivel az élelmiszerek beltartalma az utóbbi mintegy 50 évben jelentősen lecsökkent. Ehhez jönnek az úgynevezett “környezeti ártalmak”, mint a stressz, a szmog és hasonlók, melyek többlet tápanyagfelhasználást követelnek meg a szervezettől. 

Pótlás 

A haj, a bőr és a körmök is összetett “vitamincsomagot” igényelnek, melyekben ráadásul nem is csak vitaminok, hanem nyomelemek és ásványi anyagok is szerepet kapnak. A haj egészségéhez többek közt a biotin, a H-vitamin, a C-vitamin vagy éppen az A-vitamin szükségesek, de megkerülhetetlen a cink, a foszfor vagy a kalcium is. 

A bőr hasonlóan összetett tápanyagpótlást igényel, a tápanyagpótlásokat azonban kizárólag étkezéssel megoldani ma már szinte lehetetlen. A vitaminkészítmények sokat javíthatnak a helyzeten, de itt nem mindegy, melyik készítményt is választjuk. Mivel látjuk, hogy igen sok tápanyag adja a haj és a bőr egészségét, így érdemes komplex készítményt választani. Emellett fontos, hogy a lehető legtöbb anyag szerves kötési formában legyen jelen a készítményben, hiszen így azok hasznosulása is sokkal jobb. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formák ugyanis akár 80%-kal is jobb hasznosulást eredményezhetnek!