Az alacsony spermaszám sajnos egyre gyakoribb a férfiak körében. 100 éven belül a kutatások szerint több lesz a meddő férfi, mint az egészséges. De mi a helyzet akkor, ha már nem akarunk gyereket, így nem gond az alacsony spermaszám? Nos, a dolog sajnos nem ilyen egyszerű, mert a rossz spermakép más betegségekre is hajlamosabbá teszi a férfiakat.

Miért kevés a spermium?

Az alacsony spermiumszám hátterében állhat genetikai tényező vagy betegség is, mégis, az esetek túlnyomó többségében a helytelen életmód okozza a gondot. Ma már azonban lehet, hogy nem is ez a jó kifejezés.

Hiába folyik a csapból is az, hogy étkezzünk egészségesen, ez ma már kevés, természetesen fontos az egészséges táplálkozás, de a vegyszerezés és tömegtermelés hatására az élelmiszerek beltartalma a felére esett vissza, vagyis lényegesen többet kellene belőlük fogyasztani, mint eddig. Eközben a stressz és a környezeti hatások a szervezettől extra energiát igényelnek, melyhez több tápanyagot használunk el, mint eddig bármikor. Vagyis a tápanyagokat ma már sokszor kénytelenek vagyunk máshogyan is pótolni.

Kevés spermium és betegségek

Ha alacsony a spermiumszám, legalább nem kell védekezni – gondolhatnék soka, és igazuk is van, csakhogy az alacsony értékek más betegségek kialakulásának esélyét növelik meg.

Az alacsony spermiumszám jellemzően alacsony tesztoszteronszintet eredményez. Ez csökkenti az izomtömeget, és a csontsűrűséget is, vagyis a csontritkulás kialakulásához is jelentősen hozzájárul – erre mutatott rá egy pár éve megjelent tanulmány.

De itt nem áll meg a sor, hiszen az alacsony spermiumszámmal rendelkező férfiak jelentős hányadánál lépett fel úgynevezett metabolikus szindróma, mely több, egymással kapcsolatban álló anyagcserezavar meglétét jelenti. A cukorbetegség, a szív és érrendszeri gondok, valamint a stroke kockázatát is megnövelte az alacsony spermiumszám a kutatás eredményei szerint.

Kivizsgálás és tápanyagok

Ahogyan azt már írtuk, a tápanyaghiány okozza a legtöbb alacsony spermiumszámot, ez pedig szerencsére viszonylag könnyen orvosolható kifejezetten férfika számára kifejlesztett vitaminkészítménnyel. Ebben lennie kell vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek is, méghozzá a lehető legtöbb fajtának, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását. A hasznosulás fokozása érdekében pedig az anyagok lehetőleg szerves, biológiailag aktív kötéssel szerepeljenek – ez praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formákat jelenti.

A kivizsgálás ezekben az esetekben is fontos lehet, hiszen a spermiumszám csökkenéséről igazából semmi nem árulkodik. A családalapítás elhúzódása, sikertelensége, vagy éppen a nehézkes izomépítés mindenképpen intő jel lehet, így érdemes andrológus szakemberhez fordulni.