A várandósság során a nők sokkal hajlamosabbak a fertőzésekre. Ennek az az oka, hogy a test visszafogja az immunrendszert, ezzel elősegítve a magzat kihordását. Ez pedig akármennyire is ellentmondásnak tűnik, szükségszerű, de sajnos veszélyekkel is jár, melyeket érdemes minimalizálni.

Immunválasz

Az immunrendszer a legfontosabb folyamatok egyikét látja el: a test védelmét a kórokozók, baktériumok, vírusok és gombák ellen. Ezt azonban csak akkor képes optimálisan megtenni, ha a tápanyagok, melyek a működéséhez szükségesek, rendelkezésre állnak, méghozzá megfelelő mennyiségben.

A kismamák azonban egy fokkal rosszabb helyzetben vannak, mint bárki más, hiszen az ő immunrendszerük kénytelen visszafogottan működni.

Védekezés

Sajnos az utóbbi években a táplálkozás ugyan sokkal változatosabb lett, de az élelmiszereink beltartalma, vagyis ásványi anyag, nyomelem és vitamintartalma jelentősen, több, mint 50%-kal csökkent. Ez azt is eredményezi, hogy nem csak a várandósok, hanem az emberiség nagyrésze fogékonyabb lehet a betegségekre. Jelenleg a Földön minden negyedik ember küzd valamilyen tápanyaghiánnyal, ami bizony hatással van az immunrendszerre is.

A kismamák esetében pedig azzal is számolni kell, hogy ahhoz, hogy a genetikailag csak velük félig azonos magzatot a test ne lökje ki, az immunrendszer a várandósság ideje alatt bizony kénytelen takarékon üzemelni.

De akkor mi lesz a fertőzésekkel

A fertőzések kialakulásának esélyét eltűntetni nem lehet, de csökkenteni igen. Ehhez a megfelelő anyagokat kell a szervezetbe juttatni, aminek egyik legegyszerűbb módja szakemberek többsége által is javasolt várandósvitamin készítmények, de nem mindegy, milyenek:

  • Fontos, hogy tartalmazzon rezet és cinket, mivel a kismamákra az egyik legveszélyesebb a hüvelyi fertőzés, mely felszállóvá válva sajnos vetélést válthat ki. Jelenleg mintegy 70%-ban ez tehető felelősség a kialakuló vetélések esetében. A cink és a réz a szervezetben antibakteriális, vírusellenes és fungicid tulajdonságokkal bír, vagyis jelentősen képes támogatni a fertőzések elkerülését.
  • Ahhoz, hogy a bevitt anyagok valódi segítséget jelentsenek, biológiailag aktív, szerves kötési formában kell jelen lenniük. Ez praktikusan -citrát és -glükonát formákat jelent, így a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb.
  • A komplexitás is fontos. Az önmagukban bevitt anyagok felszívódását nem segíti semmi. Pedig a természetben az anyagok csak nagyon ritkán jutnak a szervezetbe önállóan. Jellemzően mellettük vannak a felszívódásukat segítő más anyagok is. Ilyen kapcsolat van a cink és a réz között is, de a C-vitamin és a vas vagy a D-vitamin és a kalcium közt is.

Így teljes a védelem?

Az, hogy az immunrendszert támogatjuk, nem jelenti azt, hogy sérthetetlenek lettünk, csupán azt, hogy kisebb az esélye a fertőzésnek. A kismamáknak ilyenkor is figyelni kell arra, hogy minimalizálják az olyan helyzeteket, melyekben fertőzéseket szedhetnek össze. Például kismamaként a tanga viselése erősen ellenjavalt, de a hideg kövön való ücsörgés, vagy a műszálas alsó ruházat is kerülendő!