A világot most a koronavírus foglalkoztatja a leginkább, ami a kismamákra is igaz. Szinte mindegyikükben felmerül a kérdés: fogékonyabb lehetek a vírusfertőzésekre most, hogy babát várok? A válasz azonban nem ilyen egyszerű, de tanulmányok segítenek a megadásában.

Veszélyes

A SARS-CoV-2 hivatalos névvel illetett, koronavírusként emlegetett kórokozót annyiszor, és annyi helyen vizsgálják, ahányszor és ahol csak lehetséges. Így egyre több adat áll a rendelkezésünkre a fertőzés lefolyásával kapcsolatban is. Egy friss tanulmány rámutatott arra, hogy szerencsére a kismamák nem fogékonyabbak erre a fertőzésre, mint a hasonló korú, de nem terhes nők. Ugyanakkor egy másik tudományos munka azt is taglalja, hogy a koronavírus fertőzés növeli a koraszülés és a császármetszés esélyét.

A kismamákra a légúti fertőzések veszélyesebbek. Ennek több oka is van, köztük a visszafogottan működő immunrendszer, a baba helyigénye miatti visszaesett tüdőkapacitás, és egy sor más változás. Ennek ellenére érdekes módon a koronavírus nem veszélyezteti jobban a kismamákat, mint a velük azonos korú, de nem terhes nőket.

Minden rendben?

Abból a szempontból igen, hogy a vírus nem fertőzőbb a kismamákra nézve. Ennek ellenére kiemelten kell figyelni kell arra, hogy az étkezések egészséges alapanyagokból álljanak – ami azért még nehezebb akkor, amikor az embereknek nincsen lehetősége naponta boltba járni – és persze fontos a vitaminellátottság is. Itt érdemes kiemelni a D-vitamin szerepét az immunrendszer megfelelő működésében.

Mi kell?

Az immunműködéshez nagyon sok anyagra van szükség. Köztük is kiemelt jelentősége D3-vitaminnak, mivel ennek a hasznosulása a legjobb. Ezen felül mindenképpen fontos a réz és a cink bevitele is, ezek az anyagok a hüvelyi fertőzések megelőzésében játszanak fontos szerepet, mert azok könnyen válhatnak felszállóvá, kiváltva ezzel koraszülést vagy vetélést is. A statisztika szerint a vetélések és koraszülések több, mint 70%-ért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé.

A fentiek alapján olyan készítménnyel támogassuk a szervezetünket melyben minimum ez a három összetevő szerepel, de lehetőleg minél komplexebb legyen a várandósvitamin. Fontos a felszívódás szempontjából, hogy szerves kötéssel (-citrát, -glükonát) legyenek jelen benne az anyagok – esetünkben ez cink-citrát és réz-glükonát kötési formákat jelent. Így a bevitt anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet.

Akkor védve vagyok?

Az, hogy valaki várandósvitamint szed, maszkot hord, vagy fertőtleníti a kezét és a vásárolt dolgokat nem azt jelenti, hogy teljesen védve van, ilyen egyelőre sajnos nem létezik, így fontos, hogy a kismamák is minden elővigyázatossági lépést megtegyenek!