A jódra kifejezetten nagy szüksége van a szervezetnek, kiváltképp akkor, amikor a várandósság jelentette extra tápanyagigény is jelentkezik. De mi a helyzet akkor, ha a jódbevitelt az orvos nem javasolja, de a kismama szeretné a terhességét várandósvitaminnal támogatni a nyugodt babavárás érdekében. A jód akár gondot is okozhat?

Ha sok a jód

Nyilván nem véletlenül tiltanak el valakit a plusz jódbeviteltől, hiszen ártalmas lehet. Ha az illető történetesen várandós, akkor pedig több gond is adódhat.

A szervezetbe a kellő mennyiségen felül bevitt jód kiváltja az úgynevezett Wolff-Chaikoff effektust, mely azt takarja, hogy a szervezet átmenetileg csökkenti a pajzsmirigy-hormonok termelését. Ez idáig rendben is van, csakhogy sajnos a várandós kismamák egy részénél az effektus okozta csökkenés magától nem is áll helyre, és ez igaz a magzat esetében is a 36. hétig. Míg a kismamánál ez egy bogyó beszedésével korrigálható, a magzatnál sajnos komoly neurológiai fejlődési lemaradást okozhat. Emellett pedig, ha valaki autoimmun pajzsmirigybeteg, akkor a plusz jód fokozza a gyulladást, és akár vetélést is okozhat.

Mondjunk le a várandósvitaminról?

Nem. Ez azért sem lenne jó ötlet, mivel közel 2 milliárd ember, vagyis minden negyedik tápanyaghiánnyal küzd, így a bevitel fokozása, különösen fontos várandósság esetén.

Ha valakit eltiltottak a jód plusz bevitelétől, az figyeljen a sóra is, hiszen sokszor jódozott formában árulják, és persze a várandósvitaminra is, hiszen esetében kritérium, hogy az jódmentes legyen! Szerencsére ma már ez sem lehetetlen. A vitaminkészítménynek azonban nem csak jódmentesnek kell lennie, hanem megfelelően tagoltnak – hiszen az eltérő trimeszterek más és más tápanyagszükséglettel rendelkeznek –-, valamint a benne szereplő anyagoknak szerves kötéssel kell jelen lenni. A praktikusan -citrát és -glükonát kötések (pl.: cin-citrát, vas-glükonát) biztosítják, hogy a felszívódás, hasznosulás akár 80%-kal is jobb legyen!

Egyes vitaminok, jód nélkül

Külön-külön bevinni a szükséges anyagokat megint nem a legjobb döntés, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását. Ez igaz például a cink és a réz, a C-vitamin és a vas, vagy a D-vitamin és a kalcium esetében is. Arról nem is beszélve, hogy így napi szinten 10-20 tablettát is be kellene szedni…