A pajzsmirigy problémák sajnos erősen képesek keresztbe tenni a családalapítási terveknek. Az alulműködés ráadásul ezt több frontos támadással is teszi, hiszen a testsúlyra gyakorolt hatása csak tovább ront a helyzeten.

Pajzsmirigy gondok

A pajzsmirigy működése igen sok szempontból van hatással a testre. Alulműködés esetében is jellemző a hormonális eltolódások kialakítása, mely alól a petefészek sem kivétel. A progeszteronhiány létrehozásával is komoly akadályokat gördít a terhesség útjába, de a prolaktin termelés fokozódása is tovább rontja a lehetőségeket. Mindemellett pedig a hízás is gondot okoz, mely az alulműködés egyik velejárója szokott lenni.

A zsír

A felesleges zsír esztétikai szempontból zavar sokakat, holott ennél lényegesen rosszabb tulajdonságai is vannak. Ösztrogénazonos anyagot termel, ezzel ösztrogéndominanciát hozva létre a testben, mely egyrészt a terhesség létrejöttét hátráltatja, másrészt például a PCOS kialakulását elősegíti.

Szakember és életmód

Pajzsmirigybetegség esetében, vagy kapcsolódó betegségeknél a szakember segítsége megkerülhetetlen. Mindemellett a megfelelő működés helyreállításához minden esetben szükséges a normál tápanyagellátottság. Ez túlsúly és betegségek esetében sem megoldott, arról nem is beszélve, hogy napjainkban a világon minden negyedik ember küszködik valamilyen tápanyaghiányos állapottal. Tápanyagok híján pedig a szervezet az olyan másodlagos fontosságú funkciókat, mint például a reprodukció, háttérbe szorítja, adott esetben le is állítja. A tápanyagpótlás eszköze a kiegyensúlyozott táplálkozás és mozgás mellett a terhesség elősegítésére a várandósvitamin, de persze ezek közül sem mindegy, hogy melyik.

A kiválasztott készítmény mindenképpen legyen komplex, és a benne található anyagok a legnagyobb arányban legyenek szerves kötésben (-citrát; -glükonát pl.: cink-citrát, réz-glükonát), ez ugyanis a felszívódás szempontjából kiemelt jelentőségű (szerves kötések esetében a hasznosulás akár 80%-kal is jobb). Emellett tartsuk szem előtt, hogy a terhesség három trimeszterre, három fejlődési szakaszra bomlik. A felkészülési időszak, valamint az első trimeszter tápanyagigénye megegyezik, de a másodiké ezektől eltér. Ugyanígy a harmadik trimeszter és a szoptatás igényrendszere ugyan megegyezik, de nem azonos sem az első, sem a második trimeszter igényeivel – ezt a várandósvitaminnak is szem előtt kell tartania!