A férfiak szerepe a családalapítás elmaradásában ma már nem is vitatható. Tudjuk, hogy a sikertelen próbálkozások felénél a férfi oldalán keresendő a probléma, és nem a hölgyeknél. Itt azonban nem áll meg a gondolatsor, hiszen a vetélések, különösen a sorozatos vetélések hátterében is a spermium problémái lapulhatnak meg.

A férfi és a család

Valamiért nagyon sokakban él az a téveszme, hogy a férfiak csupán addig vesznek részt a családlapításban, amíg az együttlét tart. Pedig ez nagyon nem igaz, hiszen a spermiumok mennyiségén és minőségén keresztül már előre eldönthetik, hogy egyáltalán létrejön-e a terhesség, illetve azt is, hogy vetélés, koraszülés, vagy genetikai betegség lép-e fel.

A mennyiség fontosságával sokan tisztában vannak, a minőség azonban kissé megfoghatatlanabb, pedig kiemelt jelentőségű. Annál is inkább, mivel egyik alapja a megfelelő tápanyagellátottság, mely a kutatások alapján közel kétmilliárd ember esetében még csak messziről sem teljesül (és ezek az emberek a fejlett, nyugati civilizációkból is érkeznek, nem csak az elmaradottabb régiókból).

Minőség?

Miért megfoghatatlan a minőségi kérdés? Mert mégis mi baja lehetne egy mikroszkópikus kis sejtnek? És ha baja is van, van több millió tárdsa, akiknek nincs! Nos, ez így nem igaz. A kis sejtek örökítőanyagot, DNs-t hordoznak, mely sérülhet, legfőképpen az oxidatív stressz hatására. Ha pedig sérül, akkor vetélés, sorozatos vetélés, koraszülés és genetikai betegségek is felléphetnek. És az oxidatív stressz nem csak egyetlen spermiumot érint…

Mit tehetünk?

Fontos, hogy felismerjük a gondot, elébe menjünk annak. Ez utóbbi egy megfelelő vitaminkészítménnyel és egészséges életmóddal megoldható. Hogy miért éppen ezekkel? Azért, mert a DNS sérüléseit a spermiumokban az oxidatív stressz okozza, melyek ellen az antioxidánsokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ezeket azonban nagyon nehéz kizárólag az étkezéssel megfelelő mennyiségben bevinni a szervezetbe, így jól jön a támogatás. A készítmény kiválasztásánál azonban szempont, hogy az komplex legyen, hiszen az olyan anyagok, mint az A, az E, a C-vitamin vagy éppen a likopin – melyek kiemelten jó antioxidánsok – a megfelelő kísérő anyagok jelenlétében sokkal könnyebben és nagyobb mennyiségben épülnek be. A C-vitamin beépülését segíti az E-vitamin és a vas, az E-vitaminét az A-vitamin, az A-vitaminét a cink, és így tovább. A komplexitás mellett az is fontos, hogy az anyagok, melyeket beviszünk lehetőleg szerves kötés formában legyenek jelen a készítményben, mivel így hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb (ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent)!

A másik fontos lépés hogy vizsgáltassuk ki magunkat az andrológus szakemberrel, aki egy fájdalommentes vizsgálattal képes megmondani, hogy nálunk fennállnak-e minőségi vagy mennyiségi problémák, és a gond megoldásában is segíthet.