Ma már tudjuk, hogy a meddőség réme nem csak a nőket fenyegeti. Sőt, azzal is tisztában vagyunk, hogy napjainkra a férfiak meddősége magasabb arányú lett, mint a nőké, és tekintve, hogy ma minden negyedik pár küzd a gyermektelenséggel, ez igen elkeserítő adat. Szerencsére lehet tenni ellene, de ez nem egy egyszeri alkalom, amit sokan elfelejtenek.

Vitaminbomba

Igen sok helyen lehet már olvasni arról a tényről, hogy a spermakép a megfelelő tápanyagok pótlásával javítható (ehhez nyilván szerves kötésű, biológiailag aktív anyagokra van szükség, praktikusan -citrát és -glükonát kötésűekre). Ennek megfelelően sokan élnek is a lehetőséggel, amivel jó esélyel megkímélhetik magukat és párjukat egy lelkileg és testileg is megterhelő, igen költséges lombikprogramtól.

Javított kép

Ahhoz, hogy a tápanyagok kifejthessék hatásukat nagyjából 3 hónapra van szükség, és még ekkor sem lesz feltétlenül tökéletes a spermakép, de már javulást mutat. Ennek oka, hogy a spermatogenezis ciklikus folyamatába (74 nap) nem tudjuk, mikor lépünk be a tápanyagpótlással, amire a képzés elejétől lenne szüksége a szervezetnek! Ha már javult a spermakép, akkor sokan fellélegeznek, és máris abbahagyják a tápanyagpótlást, nem szedik tovább a férfiak számára kialakított táplélékkiegészítőt. De megfeledkeznek egy apróságról!

Folyamatos segítség

A tápanyagok felhasználása a spermatogenezisben folyamatos, minden ciklus igényli a megfelelő mennyiséget ahhoz, hogy a nemzőképesség a normál tartományban maradhasson, vagyis mind mennyiségben, mind pedig minőségben megfelelő spermiumokat tudjon képezni a test. Ha a tápanyagok mennyisége egy ideig optimális, a termelés javul, ha azonban az utánpótlás akadozik, az gyors romlást eredményezhet mind a mennyiséget, mind pedig a minőséget tekintve. Utóbbinál pedig fennáll a veszélye, hogy bár a terhesség létrejön, de a nem megfelelő minőségű spermiumok miatt jelentősen megnő a koraszülés, a vetélés és a genetikai problémák kialakulásának koclázata.