A koraszüléstől való félelem talán egyetlen kismama számára sem ismeretlen. Igen sokat tudunk magáról a folyamatról, de a kiváltó okok közt a legnagyobb számban mégsem egy-egy betegséget lehet megnevezni, hanem a környezeti ártalmakat. De ez mit is jelent pontosan?

Koraszülés?

Azok a babák, melyek a betöltött 37. gesztációs hét előtt jönnek a világra, koraszülöttek lesznek. Ha a terhességi időt nem lehet megállapítani, akkor a 2500g alatti születési súllyal rendelkező babákat tekintjük koraszülöttnek. Jelenleg pedig elkeserítő tény, de igaz, hogy Magyarországon minden tizedik baba koraszülöttként jön a világra.

Mi okozhatja?

A koraszülést kiválthatják egyes betegésgek is, de a legnagyobb arányban sajnos a stressz és más környezeti ártalmak tehetőek felelőssé érte.

A koronavírus-járvány miatt az életünk lelassult. A kismamáknak is adódott az otthoni munka, vagy a szülési szabadság, vagyis lényegesen nyugodtabb környezet, mint addig – nem is beszélve a szmog drasztikus csökkenéséről, mely bizonyítottan közrejátszik a koraszülés kialakulásában is. Az eredmény? A világon 90%-kal esett vissza a koraszülöttek száma!

Lassan, de hogyan?

Vissza a startkőre, vagyis az újranyitással a stressz és a szmog is visszatér az életünkbe, ahogyan sajnos várhatóan a koraszülések is. Mivel az otthonmaradás sok esetben megengedhetetlen luxus, így marad a megelőzés, aminek a legjobb eszköze a megfelelő tápanyagellátottság

Ez az, amit a rohanó mindennapokban az étkezéstől várnánk, de hiába. Az utóbbi években ugyanis jelentősen csökkent az élelmiszereink beltartalma, vagyis a megnövekedett tápanyagigényt kizárólag az étkezéssel fedezni mára szinte lehetetlen.

Jó alternatíva lehet a várandósvitamin, de csak abban az esetben, ha figyelembe veszi az eltérő trimeszterek eltérő igényeit, illetve, ha a benne szereplő anyagok szerves kötéssel vannak jelen. A praktikusan citrát és glükonát kötési formák ugyanis akár 80%-kal is jobb hasznosulást tesznek lehetővé. A több tápanyag pedig erősebb védelmet jelent a romboló külső tényezőkkel szemben, vagyis nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb babavárást tesz lehetővé, és jelentősen képes csökkenteni az esetleges problémák kialakulási valószínűségét is!