A környezet állapota meglepően erősen összefügg a családalapítás képességével az embereknél. Igazság szerint az állatoknál is, és ez még csak nem is olyan meglepő, mint azt elsőre gondolnánk.

BPA

Ugye ismerős a betűszó? Igen, ez az az anyag, melyet szinte mindenhol betiltottak már, hiszen sikerült bizonyítani, mennyire ártalmas a szervezetre. Azt is tudjuk, hogy a férfiak termékenységére is erősen rombolóan hat, de hát szerencsére nem is kell erről tovább beszélni, hiszen a mai műanyagokban már nem lehet találkozni vele. Ott nem is, de máshol sajnos igen!

BPA a környezetben

A természetben egyes műanyagok lebomlásához 500 – 1000 évre is szükség lehet, sőt, akár többre is. Persze eközben nem csak úgy vannak, sajnos fizikai aprózódáson mennek keresztül és mikroműanyag lesz belőlük, melyet ma már az emberi szervezetben is igen nagy számban ki lehet mutatni. Hogy ezzel mi a gond? Azon túl, hogy a műanyagok gyulladásos folyamatokat indítanak el, ezek még a “régi kor” termékei, vagyis BPA tartalmuk is van, mely szintén a szervezetbe jut, és megkezdi romboló tevékenységét.

Mit tehetek ellene?

A kérdés nagyon nehéz. A mikroműanyagok bevitelét kikerülni sajnos lehetetlen, hiszen egyrészt nem látjuk őket, vagyis nem tudjuk, hogy adott élelmiszer tartalmaz-e belőlük, másrész mindenhol jelen vannak, vagyis nem létezik “biztonságos” élelmiszer. Aki arra gondol, hogy a húsfogyasztás kiiktatásával a mikroműanyagok is elkerülhetőek az sajnos téved, mivel a növények a talajvíz révén a gyökereikkel ugyanúgy felszívják a mikroműanyagokat is, vagyis azokban is jelen van.

Mivel kikerülni nem lehet, a hatásait igyekszünk semlegesíteni. Ehhez az egyik leghatékonyabb eszközünk a megfelelő tápanyagpótlás, amivel elérhető, hogy a szervezet ne csak a káros hatásokat ellensúlyozza, de a normál spermiumtermelést is a lehető legtökéletesebben állítsa vissza. A tápanyagok pótlása étkezéssel nehezen megoldható, egyrészt azok beltartalmának jelentős csökkenése okán, másrészt, mivel így a mikroműanyagok mennyiségét is fokoznánk.

Jó alternatíva lehet a férfivitamin, de ehhez meg kell felelnie két kritériumnak, melyek össze is függenek. Az első, hogy mindenképpen komplex készítmény legyen, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. A második pedig, hogy a lehető legtöbb anyagok szerves, biológiailag aktív kötési formákban (-citrát; -glükonát) tartalmazza, mivel így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet, mint ha szerveztlen kötésű anyagokkal igyekeznénk pótolni a tápanyagokat.