A vetélés már önmagában is nagyon erősen megterheli a párt mentálisan, ám ez fokozottan igaz, amikor azt is információt kapják, hogy a magzat elvesztése “spontán”, vagyis okok nélkül történt. Ilyenkor a nők magukban keresik a hibát, de érdemes tisztázni, hogy a spontán vetélés nem egészen azt takarja, amit sugall, és azt is, hogy lehet tenni ellen!

Spontán vetélés

Megtévesztő a kifejezés, mivel a spontán a köznyelvben azt jelenti, hogy minden előzmény nélkül, minden ok nélkül. Ha pedig semmi oka nem volt, akkor biztos én vagyok a hibás – így gondolkodik a legtöbb nő. Azonban a spontán vetélésnek is van oka, vagyis a kifejezés pontosabban így szól: látható okok nélkül bekövetkező vetélés – vagyis amikor ismert betegségünk nincs, hiszen a PCOS-t, IR-t és a hasonló gyakori bajokat kivizsgáltattuk.

70%

A spontán vetélés kialakulásában közre játszhat beágyazódási rendellenesség és természetes szelekció is, mely jelentős genetikai hiba esetén léphet fel.

Döbbenetesen nagy számban, az esetek több, mint 70%-ban a vetélések kialakulásáért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé. Ez következhet egy egyszerű felfázásból is, de a férfi is átadhatja a bajt, vagyis akár egy prosztatagyulladás is okozhat spontán vetélést! De ugyanígy lehet az oka a spermiumok nem megfelelő minősége is. A jó hír, hogy mindezek ellen lehet tenni, megelőzéssel!

Megelőzés

Mivel a szervezet a várandósság során megnövekedett igényrendszer mutat a tápanyagokra, így a szakemberek ajánlása alapján érdemes azt várandósvitaminnal kielégíteni – mivel sajnos étkezéssel a mai keretek közt ez szinte lehetetlen. Ahhoz azonban, hogy valódi segítséget jelenthessen egy ilyen készítmény, meg kell felelnie néhány alap kritériumnak:

  • Mindenképpen figyelembe kell vennie az eltérő trimeszterek eltérő igényeit, vagyis a készítménynek megfelelő tagolásúnak kell lennie.
  • A tápanyagok felszívódása akár 80%-kal is javul, ha azok szerves kötési formában, komplexen vannak jelen az adott várandósvitaminban. Ez praktikusan azt jelenti, hogy minél több tápanyagot (vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot) tartalmazzon a készítmény, és lehetőleg ezek közt a lehető legtöbb -citrát és -glükonát kötésekkel legyen jelen.
  • A visszafogott immunműködés okán a várandósvitamin mindenképpen tartalmazzon szerves kötési formában cinket és rezet. Ez a két anyag ugyanis a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis hathatós segítséget jelentenek a felszálló fertőzések elkerülése érdekében.