Mi lehet az oka annak, hogy ősszel ólmos fáradtság tör ránk, olyan, ami miatt kimozdulni sincs kedvünk, és legszívesebben egész nap az ágyban fekve várnánk, hogy mindez elmúljon. Nos, az ősz kihívások elé állítja a szervezetet, ami ellen azonban lehet hatékonyan küzdeni, sőt, kell is, hiszen a fáradság hátterében sokszor olyan állapotok húzódnak, amikkel foglalkozni kell! 

Az ősz és a szervezet 

Ősszel a szervezet kevesebb fényhez jut, hiszen rövidebbek a nappalok. Ez fokozza a melatonin termelését, ami az álmosságot hozza magával, és csökkenti a szerotonin termelését, ami azt a megmagyarázhatatlan fásult, nyomott érzést eredményezi. Emellett ősszel már rákapunk a nehéz ételekre és sokszor feledkezünk el a friss zöldségekről, ellenben a cukros sütik, csokik egyre nagyobb mennyiségben kerülnek elő.  

A megváltozott étkezési szokások elősegítik a tápanyaghiányos állapotok kialakulását/súlyosbodását is, ezek pedig a szervezet egészének működésére hatással vannak, ideértve a fáradságot, a kedvünket, de ide lehet sorolni a teherbírást, a koncentrációs képességet vagy éppen a türelmet is. Sőt, a tápanyaghiányok problémák, betegségek kialakulásában is határozott, jelentős szerepet játszanak, mint például a meddőség vagy éppen a depresszió.  

Kivédés 

Küzdeni kell a fáradtság ellen, mert az – mivel hormonális eredetű – jelentkezni fog. A mozgás az egyik hatékony fegyverünk, hiszen fokozza az anyagcserét, míg a másik a tápanyagpótlás! Ez alapvetően a megfelelő, változatos étrenddel érhető el, de éppen az élelmiszerek beltartalmi csökkenése miatt hatalmas segítség lehet egy jó vitaminkészítmény, mely egyrészt komplex, másrészt szerves kötésben tartalmazza a szükséges anyagokat. Ezek a hasznosulás szempontjából fontosak, hiszen a nem megfelelő formában bevitt anyagok sokszor siralmasan alacsony mennyiségben hasznosulnak. A szerves kötések (pl.: -citrátok, -glükonátok) és a komplexitás lehetővé teszik, hogy az anyagok akár 80%-kal is jobban hasznosuljanak!