Van egy olyan kérdés, amivel egyik kismama sem szeretne találkozni, sohasem. Ez pedig a következő: hogyan kezdjek új várandósságba, ha már volt vetélésem? Sajnos nagyon is aktuális a téma, hiszen hazánkban minden negyedik pár meddő, és közülük sokan a vetélés veszteségével is kénytelenek megküzdeni. 

Vetélés – okok 

A vetélés talán még kegyetlenebb dolog, mint az, ha egyszerűen nem jön össze a baba. Lelkileg mindkettő összetöri a párokat, és sajnos igen sok esetben ez a boldog kapcsolat végét is jelenti. A meddőség, és a vetélés okai sokszor szinte ugyan azok, de sokszor semmit nem tudnunk róluk. 

A hátterében olyan betegségek is meghúzódhatnak, mint a PCOS, az IR, vagy éppen a magasvérnyomás, cukorbetegség. De az is előfordul, hogy a nő teljesen egészséges, legalábbis a vizsgálatok alapján, mégsem sikerül megtartania a magzatot. Ilyen esetekben elképzelhető a genetikai rendellenesség, melyre reagálva a test megválik a magzattól, de sokszor még ezt az indokot sem tudjuk a vetélés mögé állítani. 

A tragédiák közel felében egyszerűen arról van szó, hogy a test nem volt elég felkészült ahhoz, hogy kihordhasson egy másik életet. Az a napjainkban jellemző mozgáshiányos életmód, a környezeti ártalmak és a nem megfelelő táplálkozás mellett igen sokszor előfordul. Nem szabad elfelejteni, hogy a várandósság kilenc hónapja hatalmas terhelést jelent a nő szervezetének. Nem csak a plusz tápanyagigényekről van szó, hanem fizikailag, hormonálisan, és lelkileg is próbára teszi az embert egy terhesség. 

A tápanyagok, nyomelemek, ásványi anyagok és vitaminok hiánya sokszor nem jár semmilyen tünettel, vagy olyan eltéréseket produkál, melyeknek nem tulajdonítunk nagy jelentőséget. Ezzel egészen addig nincs is gond, amíg a nő teste nem kerül egy olyan helyzetbe, amikor hirtelen megugrik a tápanyagigénye. Természetesen a szervezet elsődleges feladata az önfenntartás, vagyis energiát a várandósságra csak akkor fog fordítani, ha ez előbbi tökéletesen biztosított. Ez azt jelenti, hogy ha tápanyagraktárak nincsenek feltöltve, akkor a várandósság kialakulásának, illetve a magzat megtartásának esélye drasztikusan csökken. 

Hogyan tovább? 

Nem csak a veszteséggel kell megbirkózni, ami így is elképesztően nehéz, hanem azzal a rettegéssel is, hogy a dolog megismétlődhet. Ez sok párnak nem megy egyedül, és ezen nem is lehet csodálkozni. Az önmagunk, vagy a másik okolása helyett azonban inkább forduljunk szakemberhez, aki segít feldolgozni a megrázkódtatást, és lelkileg is felkészülni egy várandósságra – hiszen ez is nagyon fontos. emellett természetesen egy alapos kivizsgálás is fontos, amiben a genetikai panelek mellett a vérképzési, alvadási zavarokat, az esetleges anatómiai eltéréseket, sőt, a leendő apukát is vizsgálni érdemes! 

Az újabb várandósság támogatására a szakemberek jelentős többsége javasol várandósvitamint, hiszen ezzel jól lehet segíteni a tápanyagraktárak feltöltését. Emellett természetesen a mozgás, és az egészséges táplálkozás ugyanolyan fontos! A készítmények esetében szem előtt kell tartani, hogy azok komplexek, és megfelelően tagoltak legyenek, hogy a trimeszterek eltérő igényeit a lehető legjobban képesek legyenek kiszolgálni. Arra is érdemes figyelni, hogy szerves kötésekkel szerepeljenek bennük az anyagok, hiszen a komplexitással együtt így már elérhető, hogy az anyagok akár 80%-kal jobban hasznosuljanak a szervezetben!