Az IR és a PCOS rendszerint kéz a kézben járva teszik tönkre a párok családalapítási kísérleteit, és kárhoztatják őket a gyermektelenségre, meddőségre. Holott ezek a kórok jól kezelhetőek, sőt, akár vissza is fordíthatóak. De mi a kapcsolat a PCOS és az IR-t is kiváltó inzulinszint eltolódás között?

LH, FSH

A hormonok feladat nem merül ki egyetlen funkcióban. Ez igaz az inzulin esetében is, mely a sejtek cukorfelvétele mellett hatással van az LH és FSH hormonok szintjére is. A hatása pedig nem jó, hiszen eltolja azok egyensúlyát, így lehetetlenné teszi a tüsző érését és repedését. Helyette kis, éretlen tüszők lesznek, melyek cisztává alakulnak, létrehozva így a policisztás ovárium szindrómát, azaz a PCOS-t

Mit lehet tenni?

A szervezetben kialakuló hormonális eltolódások egy része a táplálkozásra, egészen pontosan a tápanyagbevitelre vezethető vissza. Lényegében arról van szó, hogy nem megfelelően étkezünk, nem visszük be a szükséges tápanyagok megfelelő mennyiségét. Ez igazából csak részben a mi hibánk, hiszen élelmiszereink beltartalma az utóbbi 50 évben közel 50%-kal csökkent. Ennek is köszönhető, hogy ma a világban minden negyedik ember, vagyis nagyjából 2 milliárd embertársunk tápanyaghiányos állapottal küzd. És a többség a fejlett országok lakói közül kerül ki.

A tápanyagok pótlása már mindenkinek saját feladata, amihez szükség lesz a megfelelő táplálkozásra, a mozgásra és egy kis segítségre. Ez jó esetben egy olyan vitaminkészítmény, mely szerves formában tartalmazza a tápanyagokat (ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent). Emellett komplex is, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását.

Ha a cél a családalapítás, akkor ezt még toldjuk meg azzal, hogy a készítmény – jelen esetben már várandósvitamin – szolgálja ki az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét is, vagyis legyen megfelelően tagolt, igazodjon a három trimeszterhez.