A spermiumtermeléssel kapcsolatosan sokan tisztában vannak azzal, hogy bizony egyes élelmiszereket nem ártana elkerülni. De az ismert mumusok – mint például az alkohol – mellett olyanok is vannak, amikre nem is gondolnánk!

Szója és alkohol

Talán a két legismertebb tesztoszterongyilkos az alkohol és a szója. Mindkét anyag erősen hatást gyakorol a férfiak – és persze a nők – tesztoszteronszintjére, többek közt azzal, hogy jelentős mennyiségű fitoösztrogént, azaz növényi eredetű, ösztrogénazonos anyagot juttatnak a szervezetbe.

Tejtermék és menta

Igen, a tejtermékekkel is gond lehet, egyszerűen azért, mert a tejelő állatok takarmánya sajnos egyre nagyobb mennyiségben tartalmazhat szóját. Szója = fitoösztrogének, melyek így a tejben és minden abból készített termékben is megjelennek.

A menta esetében hím patkányokon végzett kísérletek igazolták, hogy rendszeresen fogyasztva – viszonylag nagyobb mennyiségben – sajnos a spermiumszámra is hatással vannak.

Kenyér, sütemény

A szénhidrátok több diétában is mumus szerepkörben vannak, pedig szükségesek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Persze nem mindegy, milyen formában, és mekkora mennyiségben. A kenyér, a péksütemények és a desszertek rendszeres fogyasztása ugyanis – ahogyan azt egy tajvani kísérlet is igazolta – hatással van a férfiak tesztosztreonszintjére, akár jelentősen is lecsökkentve azt.

Mit egyek?

A normál termékenység fenntartásához szükséges tápanyagok jó esetben a táplálkozással bevihetőek a szervezetbe. Ezért ösztönöznek minket az egészséges életmódra szinte minden lehetséges felületen.

Csakhogy egy már kialakult tápanyaghiány esetében az étkezéssel pótolni a hiányzó mennyiséget, szinte lehetetlen. Ennek oka, hogy az élelmiszereink beltartalma a tömegtermelésnek és a vegyszerezésnek köszönhetően jelentősen lecsökkent. És sajnos tápanyaghiányos állapottal küzd jelenleg a világ lakosságának negyede, azaz közel 2 milliárd ember, ráadásul zömmel a fejlett országok lakói.

Az egészséges étkezés mellett ezért a normál termékenységért érdemes a megfelelő férfivitamint is segítségül hívni. A megfelelőt – és ez fontos, hiszen, ha a készítményben nem szerves, biológiailag aktív kötéssel (-citrát és -glükonát) vannak jelen az anyagok, vagy nem elég komplex, akkor a bevitt anyaok nem képesek olyan jól hasznosulni, az eredmény pedig inkább csak drága vizelet lesz (a fel nem szívódó tápanyagok a vizelettel távoznak), nem pedig növekvő spermiumszám.