Egy régi bölcsesség szerint jobb, ha a hálószobán kívül tartjuk a televíziót és a telefont is, mert jobban fogunk aludni. De ennek a régi bölcsességnek is az lett a sorsa, ami a legtöbbnek: elévült. Hiszen mára már szinte minden hálószobában van elektronikai eszköz. Pedig egy részüknek nagyon nem ott lenne a helye, már persze abban az esetben, ha szeretnénk megőrizni a férfiak termékenységét.

Elektronika a hálóban

Nincs elektronika a hálóban? Csak azért, mert a tv nem kapott helyet, az okostelefon és a laptop még igen, szinte mindenhol, és előszeretettel használjuk is azokat este – sőt éjjel is, hiszen nagyon el tudunk merülni a nyomkodásukban. Csakhogy a belőlük áradó fény rossz hatással van a spermiumokra is!

Kapcsolat

Assuta Orvosi Központ Alvási és Fáradtsági Intézetében, Tel-Avivban sikerült kimutatni az összefüggést. Ennek értelmében kiderült, hogy azok a férfiak, akik az elalvás előtt rövid hullámhosszú fénynek teszik ki magukat – telefon, laptop, más világító elektronikai kütyü – sajnos a spermiumaik mozgékonyságán és minőségén is jelentősen rontanak.

Ráadásul a rövid hullámhosszú fény nem az egyetlen környezeti hatás, mely rombolja a férfi termékenységet. A kemikáliák, az élelmiszerek beltartalmának csökkenése, a szmog, a stressz és még számos másik tényező játszik közre abban, hogy tendenciálisan és sajnos drasztikusan csökken az iparosodott és a nyugati országokban.

Kompenzáció

A tápanyagok pótlása sokszor táplálékkiegésztő formájában valósul meg. A férfiak esetében ez a férfivitamin lehet. De akárcsak a hölgyek esetében a női vitamin, vagy akár a várandósvitamin esetében, itt sem mindegy, hogy milyen kötési formájú anyagokat tartalmaz a készítmény, és persze az sem, hogy mennyit!

Mindenképpen keressük a szerves, biológiailag aktív kötéssel rendelkező anyagokat a készítményben, és persze minél többet. Ezek a kötések praktikusan a -citrát és -glükonát formák, melyeknél a hasznosulás akár 80%-kal is javul! Emellett a komplexitáson is nagy hangsúly van, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását – mint a C-vitamin és a vas vagy a cink és a réz kapcsolatában is.