Hivatalos ajánlások szerint a terhesség alatt a maximálisan elfogadható testsúly növekedés 17,9 kg. Ez már önmagában is igen sok – az átlagos gyarapodás optimális esetben ennél azért alacsonyabb – de ez az adat a kifejezetten vékony és a normál testlakatú nőket is felöleli. Sajnos azonban a túlsúlyos kismamák esetében nem csak a várandósság alatti gyarapodással van a gond!

Mennyit lehet hízni?

Talán nincs is olyan nő, akit ne foglalkoztatna a hízás kérdésköre. Különösen igaz ez a várandósokra, akiknél a hízás egyszerűen elkerülhetetlen, az persze már nem mindegy, milyen mértékkel kell számolni. A pontos kg-ot megadni nem lehet, hiszen minden nő más, de azért tény, hogy a fent említett maximum – sőt, jellemzően ennél azért alacsonyabb értékek – irányadóak.

Sokan a várandósvitaminokat is elkerülik, pedig a megfelelően tagolt, a trimesztereket optimálisan kiszolgáló várandósvitaminnal ez elkerülhető. Ideális esetben ugyanis a harmadik trimeszterre a B-vitaminok közül már csak a B6-vitamin pótlására van szükség, a többire nem. Ennek a jelentősége pedig abban rejlik, hogy a B-vitaminok bizony növelik az étvágyat!

Szövődmények

Abban az esetben, ha a kismama túl sok többletsúlyt szed fel a várandóssága alatt sajnos jelentősen megnöveli egyes szövődmények kialakulásának esélyét. Ezek közt van a preeklampszia, a terhességi magasvérnyomás, vagy éppen a koraszülés esélye.

Kutatások igazolták ugyanakkor, hogy azoknál a kismamáknál, akik eleve túlsúllyal kezdték meg a várandósság időszakát sajnos eleve nagyobb eséllyel alakultak ki ezek a szövődmények, még akkor is, ha a várandósság alatti súlygyarapodásuk normális volt. Többségében azonban a súlygyarapodással is gondok voltak, vagyis a szövődmények kialakulásának esélye jelentősen megnőtt. Ez pedig azt jelenti, hogy a szervezet felkészítése a várandósságra adott esetben súlyvesztéssel is együtt kell járjon.

A babáért

A nem megfelelő étkezés életünk megkeserítője, hiszen ennek okán alakul ki a legtöbbször a túlsúly. Az optimális tápanyagbevitel fontos, de ma már többnyire ez nem megvalósítható kizárólag az étkezéssel. Ez az oka, hogy a várandósság alatt már a legtöbb szakember javasolja a várandósvitamint, ugyanakkor a jó vitamin már a felkészülésnél is nagy segítség lehet!

Emellett a mozgás hiánya kulcskérdés. A mozgás ugyanis elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez, ezt nem lehet sem kiváltani, sem elhanyagolni – még a várandósság alatt sem. A támogatás tehát több lépcsős folyamat:

  • Mindenképpen mozogni kell! A heti rendszeres, de nem túlzásba vitt mozgás nem csak az egészséget adja vissza, de segít az optimális testsúly elérésében is (figyelem, ez mindenkinél más, nem a magazinok vagy a reklámok mutatják a valóságot!)
  • Optimalizálni kell a tápanyagbevitelt. Ezzel a szervezetet fel tudjuk készíteni arra a kihívásra, amivel a várandósság jár, sőt, elősegíthetjük annak létrejöttét is.