Végre úgy tűnik, megérkezik a tavasz, és ezzel együtt menetrend szerint megérkezik a tavaszi fáradság is. Csakhogy a 2020-as év szinte mindent – ezt is – felülír, amin nincs is mit csodálkozni, elvégre a tavalyi volt a koronavírus éve. A bezártság, a stressz és a tavasz együtt pedig kifejezetten erősen teszi próbára a szervezetet, amihez jön még a várandósság jelentette terhelés.

Miért tavaszi fáradság?

A tél a természetben is a pihenés ideje, erre az ember is reagál, még akkor is, ha a szocializáció ezt igyekszik figyelmen kívül hagyni. A rövidebb nappalok, vagyis a kevesebb természetes fény ér bennünket. Ennek hatására csökken a szerotonin szint, vagyis a boldogsághormon szintje és nő a melatonin szint, vagyis az alvási hormon szintje. Az eredmény? Kis túlzással egész nap aludnánk, és a boldogság szintünk sem éppen hatalmas. Sajnos annyira nem, hogy sokaknál a tél az enyhe vagy súlyosabb depressziót is előhozza.

És persze ehhez most még jön a koronavírus miatt bezártság és a home office is, vagyis még annyit sem vagyunk a szabadban, mint egyébként – így a napfénynek nem sok esélye van…

Megelőzés

A tavaszi fáradságot szerencsére meg is lehet előzni. Erre alkalmas a D-vitamin pótlása, sőt, igazából az általános vitamin, nyomelem és tápanyagpótlás. A megfelelően ellátott szervezetben az átmenet, mely a szerotonin – melatonin szintváltozás miatt van egészen enyhe, sokszor észre sem lehet venni.

Rengeteget javít a helyzeten a mozgás, vagyis nyugodtan, végre a szabadban is lehet edzeni, futni, kirándulni, hiszen végre sem a hó, sem az eső nem gátol minket ebben, és ez a járványhelyzettel is kompatibilis lehet! Sőt, a kismamákkal is, hiszen számukra a tavaszi időszak még megterhelőbb. A szervezetüknek ugyanis vagy fel kell készülnie a magzat kihordására, vagy pedig már teljesíteni is kell ezt a hatalmas feladatot, ami jelentős többlet tápanyagigénnyel is jelentkezik. A terhesség azonban nem betegség, vagyis a mozgás ilyenkor is megengedett, sőt, támogatott dolog, persze csak addig, amíg az nem túlságosan megerőltető, vagy veszélyes a babára és a kismamára nézve.

Tápanyagok

A tavaszi fáradság tehát minimalizálható – ahogyan a várandósság létrejötte elősegíthető, és a terhesség zökkenőmentes lezajlása is jó eséllyel biztosítható – a megfelelő tápanyag ellátottsággal.

Erre tökéletes megoldást nyújt a megfelelő várandósvitamin, melynek feladata messze nem csak az, hogy felkészítse a testet a baba kihordására. Azzal ugyanis, hogy a megfelelő mennyiségben tartalmaz például D3-vitamint a depresszió kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti. A megfelelő vas ellátottság (ezzel a legjobb a vas-glükonát kötési forma) a vérképzésben játszik fontos szerepet, míg a téli időszakban legyengült szervezetnek a cink és a réz jelenthet hatalmas segítséget (cink-citrát, réz-glükonát).

A várandósság segítése esetében az is kiemelt jelentőségű, hogy az adott készítmény figyelembe vegye az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét, vagyis megfelelő tagolással az egész várandósságot képes legyen megfelelően kiszolgálni!