A férfiak meddőségének egyre nagyobb fokú terjedése a világon szinte mindenhol megfigyelhető, ám a fejlett országokban erőteljesebben. Sokszor olvashattunk, hogy ennek egyik fő oka a tápanyaghiány, de ez így egy kicsit megfoghatatlan. Mit is okozhat a tápanyaghiány, hiszen tökéletesen érezzük magunkat egészségileg akkor is, amikor az orvos közli a lesújtó diagnózist.

Rendszerszintű baj

Remekül érezzük magunkat, a nemi vággyal sincsen baj, mégis itt a meddőség réme. Miért? Mert a test bonyolult rendszer, és mindent megtesz, hogy fenntartsa a jó közérzetet, erőt és vágyat, még akkor is, ha sejtszinten ezért sérülnie kell egyes rendszereknek, melyek nem létfontosságúak.

Fehérjeműködés

A tudósok nemrégiben sikeresen azonosították a tubulin nevű fehérjék úgynevezett glicilációját – mely egyfajta átalakulás. Pontosabban azt már rég tudják, hogy ez az átalakulás végbemegy, fura módon azonban azt nem tudtuk, mire is való – ahogyan a tubulin fehérjék átalakulásainak zöméről sem tudjuk, pontosan mire való. Most azonban sikerült meghatározni ezt az funkciót.

A tubulin fehérjék a mikritubulusokat felépítő csövek, melyek a sejtváz részét képezik, többek közt ezek építik fel a fagellákat, melyek a spermiumok farkát is jelentik. A mikrotululusok precíz és összehangolt működése teszi lehetővé azt a mozgást, melyet a spermium farka végez, kvázi ezt teszi lehetővé, hogy előre haladhasson. Ha a folyamat, vagyis az átalakulás sérül, akkor a spermiumok körbe úsznak, nem előre, így a megtermékenyítés sajnos természetes módon lehetetlenné válik.

Tápanyagok

A nem megfelelő átalakulás oka lehet betegség is, de mint olyan sok esetben, a nem megfelelő működés kiváltója egyszerűen a tápanyaghiányos állapot is lehet. Az egészség feltétele a mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás, amit napjainkban sajnos egyre több esetben érdemes megtámogatni vitaminkészítménnyel. Ha fontos a termékenység is, akkor pedig még precízebben válogassunk a készítmények közt. A bevitt anyagoiknak ugyanis hasznosulni is kell, ellenkező esetben a szervezet kiválasztja őket, és az eredmény a funkciók javulása helyett drága vizelet lesz.

Fontos, hogy az anyagokat biológiailag aktív formában, praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákban vigyük be (pl.: cink-citrát, réz-glükonát), mert így a hasznosulásuk akár 80%-kal is javulhat! A komplexitásra is ügyeljünk! Hiába ódzkodnak a sok összetevős vitaminkészítményektől sokan, ez is javítja a tápanyagok hasznosulását. Például a magnézium hasznosulása D- és B6-vitamin jelenlétében lényegesen jobb, ahogyan a cink hasznosulását jelentősen javítja az A-vitamin és a réz jelenléte.