A D-vitamin hiánya az utóbbi időben egyre többet boncolgatott téma. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen egyrészt tél van, ilyenkor jóval kevesebb D-vitamin képes előállítani a szervezet, másrészt az anyag hiánya erősen hozzájárul a felső légúti fertőzések terjedéséhez – így sajnos a koronavírus fertőzéséhez is. Ezen felül pedig mindenképpen számolni kell a fogamzásgátló tabletták hatásával.

Fogamzásgátlók és D-vitamin

Ma már modern tablettákat használ az orvoslás, olyanokat, melyek hormontartalma minimális. Ennek ellenére ezek a szerek erősen képesek rontani a D-vitamin hasznosulását, ami igencsak rossz hír, tekintve a helyzetet. Ma a világon a legelterjedtebb fogamzásgátlási módszer ugyanis a tabletta szedés. A D-vitamin pedig nagyon fontos anyag – azt ma már szinte minden médium hangsúlyozza, hiszen a vírusfertőzés kialakulásának kockázatát is képes csökkenteni.

Nem “gyártunk” eleget

Télen egyébként is kevesebb D-vitamint állít elő a szervezet, de napjainkra már a napvédő krémek és a hosszú ruházat miatt nyáron is fennáll a D-vitamin hiányos állapot. A D-vitamin pótlása jól megoldható, ha olyan készítményt választunk, melyben ez az anyag D3-vitamin formájában van jelen. Ez ugyanis biológiailag aktív, szerves vegyület, melyet a test kevés energiabefektetéssel képes hasznosítani. Tovább szűkíti az ideális D-vitamin pótlás eszköztárát az is, hogy ez az anyag is (ahogyan szinte mindegyik) jobban hasznosul más anyagok jelenlétében. Vagyis az ideális D-vitamin pótlás komplex készítménnyel történik.

Kinek kell?

Röviden: mindenkinek. Azoknak a nőknek, akik szedik a fogamzásgátlót, és azoknak is, akik nem (sőt, a férfiaknak is kell a D-vitamin pótlás!). A D-vitamin pótlása nem csak szakaszosan történik, azaz nem a télhez vagy a járványhelyzethez kötődik. Azok, akik rendszeresen szedik a fogamzásgátló tablettát folyamatosan szembesülnek az anyag hiányával, még akkor is, ha egyébként sokat napoznak. Ebben pedig nem csak a tabletta, hanem a napvédők és sok más tényező is közre játszik.