Mostanra nagyon jól tudjuk, hogy a D-vitamin pótlása milyen fontos. Tudjuk, hogy az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, ami a pandémia idején fontos információ. Azt is tudjuk, hogy a várandósság során a D-vitamin nem csak az anya, de a baba számára is nélkülözhetetlen, hiányában komoly gondok alakulnak ki. Sokan mégsem szedik a D-vitamin készítményeket, egyszerűen azért, mert nem tehetik.

Miért nem?

Miért nem szed valaki egy könnyen elérhető vitamint? Mert nem tud, mivel a legtöbb ilyen készítmény szójabab olajat is tartalmaz, mely sajnos erősen allergén. Persze van olyan D-vitamin készítmény, mely nem allergizál, de emellett még pár dolognak illik megfelelni egy jó vitaminkészítménynek.

Sok szempont

A vitaminkészítmények esetében a felszívódás kiemelten fontos, hiszen csak jó hasznosulás mellett képesek ellátni azt a feladatot, amiért pénzt adtunk ki rájuk. A hasznosuláshoz két részlet fontos: egyrészt maga az anyag, másrészt a segédanyagok. A D-vitamin esetében a felszívódást nagyban segíti a kalcium és a magnézium, de minden anyagnak megvannak a maga “segédanyagai”.

Természetesen maga az anyag sem mindegy, milyen formában szerepel a készítményben. A biológiailag aktív anyagok hasznosítása a szervezet számára lényegesen könnyebb – ebből következően egy tablettából nagyobb mennyiséget hasznosítunk. A D-vitamin esetében a D3 variációt érdemes keresni, hiszen ennek a legjobb a hasznosulása (más anyagok esetében jellemzően a -citrát és a -glükonát verziókat érdemes keresni).

Elég a Nap?

A testünk a napsütéssel D-vitamint állít elő, és ez az ember létezése óta elegendő volt a túléléshez. Igaz, az ember akkor még nem irodában – vagy home office-ban – dolgozott, és hosszú ruhákat sem hordott. Télen sem maradt bent a lakásban, vagyis nem igazán, vagy inkább ritkábban alakult ki D-vitamin hiány. Napjainkban sajnos ez igencsak sok emberre jellemző.

Kismamák esetében pedig azzal is számolni kell, hogy a D-vitaminból is – mint minden más tápanyagból – megemelt mennyiségre van szükség, ugyanakkor a pocakot napoztatni nem éppen szerencsés megoldás.