A világon – így hazánkban is – egyre több pár szembesül a meddőség rémével, de nagyon sokan nem tudják, merre is induljanak el a probléma megoldásához. Mert bizony a meddőség az esetek nagy többségében kezelhető, és messze nem a lombikprogram az egyetlen lehetőségünk! A folyamat során, míg az in vitro megtermékenyítéshez érünk, több megálló is adódik!

Életmód

Fura, de a nem megfelelő életmód felelős a meddőségek döntő többségéért, a spermiumszám csökkenés és a spermium minőségi romlásának hátterében is többnyire ez húzódik meg.

Ez ellen sokat lehet tenni. A rendszeres sport és az egészséges étkezés mellett a férfivitaminok is nagyon sokat tehetnek a normál termékenység helyreállításáért. Ehhez olyan vitamint válasszunk, mely komplex, és szerves kötésben tartalmazza az anyagokat. Mindkettő lényege, hogy az anyagok beépülését segítse elő. Az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, míg a szerves kötések mellett (citrátok és glükonátok – pl.: cink-citrát, réz-glükonát) a hasznosulás akár 80%-kal is javul!

Gyógyszeres kezelés

A meddőséget magát nem kezelik gyógyszerekkel, ám azt azt kiváltó betegség esetében sokszor ez is jó megoldás lehet. Az élemódváltással együtt pedig remélhetőleg a betegség mellett a meddőség is eltűnik.

Inszemináció

Ebben az esetben a férfi spermamintát ad le, melyet a szakemberek egy tápanyagkoktéllal “feljavítanak”, majd az anyagot bejuttatják a nő szervezetébe a hüvelyen keresztül. A vitaminok nagyon sokat javítanak a helyzeten, de ehhez idő kell, és elsősorban a szervezeten belül kell velük számolni. A bevitt tápanyagok ugyanis képesek fokozni a spermiumtermelést, a spermamintához adott tápanyagkoktél erre már nem képes.

Lombik

A lombik jó megoldás, de drasztikus. Nem a férfiaknak, hiszen a mintaadáson kívül nem sok dolguk van, ellenben a hölgyek egy igen komoly és megterhelő hormonkúrát kapnak, hogy több petesejt is megtermékenyüljön az adott hónapban, így növelni lehessen a lombikprogram sikerességét.

ICSI

Abban az esetben is van remény, ha a férfi spermiumszáma minimális, sőt, akkor is, ha spermiumot csak herebiopszia útján tudnak kinyerni a szakemberek. Ilyenkor egy vékony tűvel közvetlenül a petesejtbe juttatnak be egyetlen spermiumot, ez az ICSI (ikszi) – de sajnos a megtermékenyülés így sem garantált…