A menzesszel kapcsolatos zavarok minden nő életének részét képezik. Hogy mi is áll ezek hátterében, az változó, bár a legtöbb esetben vagy megoldódik a gond magától, vagy nem tulajdonítanak akkor a jelentőséget neki a betegek, hogy orvoshoz forduljanak. Az utóbbi időben azonban a menzesz zavarai a Covid vakcinákkal kapcsolatban is előkerültek. Valóban okozhat menstruációs zavart egy oltás?

Vakcina és menzesz

A vakcinák megjelenése legalább akkora ellenérzéseket hozott, mint amennyire vártuk azokat. Az ellenérzés pedig többnyire annak köszönhető, hogy egy új szerről van szó, melyről keveset tudunk, vagy legalábbis ezt gondoljuk. A lehetséges mellékhatások közt felmerült az is, hogy az oltóanyag beleszól a ciklus alakulásába. Sajnos elég sok esetben ez is igaz, de a képet erősen árnyalja, hogy az eltolódás hátterében a stressz, önmagában a járvány miatt érzett szorongás, sőt, akár az oltás nyomán érzett megkönnyebbülés is állhat.

Érzelmi hatások a menzeszre?

Valóban lehet hatása a menzeszre az érzelmeinknek? A válasz határozott igen. Főleg, ha azok erősek. Egy durva érzelmi trauma ráadásul nem is csak a menzeszbe, ennél lényegesen több dologba is képes beleszólni. És mi számít érzelmi traumának? Nos, a bezártság, a fertőzéstől való félelem biztosan, de az is, amikor megkönnyebbülünk, bár itt a trauma szó nem feltétlen jó. Az érzelmi hatás azonban jellemzően nem hosszútávú. A pandémia alatt mégis sok nő tapasztalt tartós elcsúszást a menzeszben. A problémát sokkal inkább a stressz mellett jelentkező mozgáshiány, az étkezési szokások felborulása, eltolódása okozza.

Nincs tápanyag, nincs menzesz

Abban az esetben, ha a tápanyag nem elegendő, a test kénytelen reagálni, ez pedig a nem létszükségletű funkciók lerontásával teszi. Sajnos hiába állunk vissza a normál kerékvágásba, éppen az élelmiszerek beltartalmi csökkenésének következtében a kialakult hiányállapotokat rendbe hozni kizárólag táplálkozás révén szinte lehetetlen.

A tápanyagpótlásban jó alternatív megoldást jelentenek a női vitaminok, adott esetben a családra vágyó párok nőtagjainál a várandósvitaminok, de csak akkor, ha megfelelnek pár kritériumnak. Ezek közül az egyik a komplexitás, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását (pl.: cink-réz; vas-C-vitamin; stb). Fontos, hogy az anyagok szerves kötéssel legyenek jelen, hiszen ez akár 80%-kal is javítja a hasznosulásukat (a szerves kötések praktikusan a -ctrátok és -glükonátok – a kötési formákról információt az összetétel leírásánál kaphatunk).

Ha várandósvitaminról van szó, akkor még egy igen fontos kritérium merül fel, ez pedig a tagoltság. Ma már szinte minden ilyen vitamin tagolt formában kapható, de a tagoltság nem öncélú dolog, annak funkciója, hogy a trimesztereket, azaz a várandósság eltérő tápanyagigényű szakaszait megfelelően tudják kiszolgálni. Azaz önmagában a tagoltság kevés, annak figyelembe kell venni a terhesség 3 fejlődési szakaszának igényrendszerét is!