Sikk és szexis, anno a hatalom és a gazdagság jelképe – igen, ez a cigaretta, illetve maga a dohányzás. A kampányoknak hála mára a dohányosok száma hazánk lakosságát tekintve 30% körülire mérséklődött, de még most is nagyon sokan választják az e-cigarettát a hagyományos helyett, és azt gondolják, ezzel megoldották a gondot, de az igazi bajt a nikotin okozza, ez pedig az e-cigarettában is jelen van, és komolyan roncsolja a férfiak termékenységét is.

Nikotin

A dohányzás függőség – még akkor is, ha ezt nem szeretjük kimondani. Az agyi sejtek ugyanis külön receptorral kapcsolódnak a nikotinhoz, mely receptor érzékenysége minden adaggal csökken – vagyis egyre többre vágyunk belőle. Ráadásul a nikotin boldogsághormont is felszabadít, így erős érzelmi kötődést is kialakít – a dohányzási szertartásról nem is beszélve.

Nikotin és spermium

Több tanulmány is igazolta már, hogy a dohányzás a spermiumtermelés egyik legnagyobb mumusa. A nikotin érösszehúzó hatást is kifejt, aminek többek közt – és persze hosszabb távon – merevedési zavarok és a spermiumtermelés problémái lehetnek a következményei. Hatására ugyanis a spermatogenezis során előállított spermiumszám csökken. Külön hatalmas gond, hogy a mennyiség mellett a nikotin a spermiumok minőségét is roncsolja. Egyrészt lassítja a hímivarsejteket, ami a megtermékenyítés szempontjából végzetes hiba. De még ennél is rosszabb, hogy a dohányzás képes roncsolni a spermiumok DNS-ét is. A minőségi romlás pedig jelentősen emeli a koraszülés, vetélés és a genetikai gondok kialakulásának lehetőségét.

Kompenzálás?

Hogy hogyan lehet kiiktatni a roncsoló hatást? Azzal, ha leszokik a férfi a dohányzásról. De mi a helyzet a passzív dohányzással, és azzal, hogy a szervezet a dohányzás abbahagyása után helyreálljon? Egyik sem egyszerű feladat.

A megoldás az lehet, ha a szervezetet megfelelő tápanyagokkal látjuk el, hogy képes legyen a hatások legalább részbeni kompenzálására. Ugyanúgy tápanyagokra van szükség ahhoz is, hogy a dohányzás abbahagyása utána szervezet a lehető leghamarabb helyre álljon – de ez nem egy gyors folyamat. A tápanyagok pótlása alapesetben étkezéssel történne, de ezt érdemes megtámogatni vitaminkészítménnyel is. Olyannal, mely egyrészt kifejezetten férfiaknak készült, másrészt a benne szereplő anyagok szerves, biológiailag aktív kötéssel vannak jelen (-citárt; -glükonát), így ugyanis a hasznosulásuk akár 80%-kal is javul!