Azzal már jó ideje tisztában vagyunk, hogy az étkezésnek mekkora jelentősége van a spermiumtermelés szempontjából is. De a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres mozgás sem elég sok esetben ahhoz, hogy a spermiumszám ne legyen alacsony, esetleg minőségi problémákat ne produkáljon a férfi. Ennek oka a vitaminok, nyomelemek hiánya. Akkor a vegetáriánusok jobb eredményeket produkálnak? Az amerikai LLU egyetem tudósai szerint nem.

Vegetarianizmus és termékenység

Az említett egyetem egy tanulmány nyomán jutott arra a megállapításra, hogy nem is kevéssel, nagyjából 20 millió/milliliterrel kevesebb spermiumot termelnek a vegetáriánus és vegán étrendet követő férfiak. Mielőtt azonban bárki a szívéhez kapna azt tisztázni kell, hogy a tanulmány eredetileg nem ezt a kérdést vizsgálta, így a mintavétel sem igazán reprezentatív. Ugyanakkor kár lenne figyelmen kívül hagyni az eredményt. A gondot ebben az esetben is a bevitt tápanyagok hasznosulása okozza.

Hasznosulás

Egy egyszerű példát citálnánk elő: a spenót vastartalma sokkal magasabb, mint a májnak, mégis, a májból képes a legnagyobb mennyiségben felszívódni a vas a szervezetbe. Miért lehetséges ez? Azért, mert a máj olyan anyagot is tartalmaz, amit a spenót nem – állati fehérjét, ez pedig nagyban elősegíti a vas felszívódását. Ettől függetlenül persze képesek vagyunk ezt kapcsolatot ellensúlyozni, de ehhez odafigyelés kell!

Az említett adatokat sok szakember szerint az is erősen befolyásolhatta, hogy a hús kiváltására sok esetben a szója a megfelelő válasz, mely sajnos igen nagy mennyiségben tartalmaz ösztrogénazonos anyagokat (fitoösztrogéneket), melyek képesek felborítani a hormonháztartást.

Hiányállapotok

Jelenleg a világon minden negyedik ember küszködik valamilyen hiányállapottal, vagyis ez nem csak a vegetáriánusok sajátja. Esetükben is a megoldás a megfelelő tápanyagpótlás, melyhez nagy szerencsénkre a tudomány ad megoldást.

Hús nélkül nem megy?

De igen, hiszen a tápanyagok megfelelő pótlása étrendkiegészítővel, férfivitaminnal megoldható. De ahogyan erősen kihangsúlyoztuk a hasznosulás kérdését a fentiekben, ez itt sincsen másképpen. Ebben az esetben azonban a felszívódást két tényező segíti elő nagyban. Egyrészt a komplexitás, hiszen az egyes anyagok hasznosulásához más anyagok is kellenek, másrészt a kémiai kötések. A szerves, biológiailag aktív kötési formákat (-citrátok; -glükonátok) a szervezet jóval kevesebb átalakítás, vagyis kevesebb befektetett energia révén képes hasznosítani. Ez azt eredményezi, hogy ezeknek az anyagoknak a hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet!