Egyre többször olvashatjuk, hogy gond van a férfiak termékenységével. Sokszor hivatkoznak is egy-egy kutatásra a cikkek, de vajon mennyire van igazuk? És ha valódi a gond, akkor mi okozza és mit tehetünk ellene?

Valóban ennyire nagy lenne a gond?

Igen, a probléma valóban óriási. Nagyjából 185 hivatalos tanulmány igazolja, hogy 1973 és 2011 között a nyugati, fejlett civilizációk férfi lakóinak átlagos spermiumszáma 60%-kal esett vissza. Ebben az esetben kizárólag olyan férfiak adatairól van szó, akik egészségesek, vagyis semmilyen diagnosztizált termékenységi problémával, vagy a termékenységre komoly hatást gyakorló gonddal nem küszködnek.

Ez a romlás ráadásul tendenciális, vagyis 2100-ra a bolygón több lesz a meddő férfi, mint a termékeny…

Mi az oka?

Ez a legjobb kérdés, de a tudomány egyszerűen nem tudja a választ arra, miért is csökken ilyen mértékben a spermiumszám. Elméletek sokasága igyekszik megmagyarázni a jelenséget, de a rendelkezésre álló adatok alapján az életmódbeli és környezeti okok állhatnak a háttérben.

Van megoldás?

Hogy van-e olyan lehetőség, ami egycsapásra visszaállítja a férfiak termékenységét? Nincsen. Olyan adódik, mellyel a környezeti és életmódbeli ártalmak szervezetre gyakorolt romboló hatásait lehet csökkenteni – ez pedig a spermakép javulását is magával hozhatja.

Az említett romboló hatás abban mutatkozik meg, hogy a szervezet extra energiát – vagyis extra mennyiségű tápanyagot – kénytelen fordítani önmaga védelmére. A terhelés pedig azt eredményezi, hogy sokszor nem marad elég tápanyag arra, hogy a szervezet minden funkciója tökéletesen működhessen – a nem létfontosságú rendszerek működése így leromlik. A tápanyagpótlás alapesetben a táplálkozással megoldható, de a tömegtermelés a növények és más élelmiszerforrások beltartalmát – vitamin, nyomelem és ásványi anyag – jelentősen csökkentette. Erre jön még a feldolgozás, vegyszerezés és egy sor más eljárás, mely tovább rontja a tápanyagtartalmat.

Mára a hölgyek esetében a várandósság elősegítésére a várandósvitamin a szakemberek zöme javasolja. Ennek oka pontosan ugyan az, mint amit fent említettünk: a nem megfelelő tápanyagellátottság okán előkerülő termékenységi problémák. A férfiak számára is megoldást jelenthet a megfelelő vitaminkészítmény, de legalábbis javulásra számíthatnak. A megfelelő pedig azt jelenti, hogy szerves, biológiailag aktív kötési formákban vannak jelen az anyagok (-citrátok és -glükonátok), valamint a készítmény komplex. Mindkét kritérium a hasznosulást segíti elő, mely így akár 80%-kal is javulhat.